TUZLARIJE - VIJESTI

19.11.2016.
Festival evropskog tetara Tuzla
Najava predstave ˝Moje dete˝ Beogradskog dramskog pozorišta

U okviru Festivala evropskog teatra Tuzla večeras, 19. novembar 2016. godine u 19, 30 sati gostuje Beogradsko dramsko pozorište sa predstavom "Moje dete" koju je prema tekstu Stojana Srdića režirala Ana Đorđević.
Predstava "Moje dete" inscenacija je dramskog teksta autora Stojana Srdića, za koji je nagrađen godišnjom Nagradom Udruženja dramskih pisaca Srbije „Branislav Nušić“ za 2014. godinu. Praizvedba ovog komada pokušaj je da se pozorišnim sredstvima u Srbiji progovori o socijalnim problemima koji se zanemaruju ili potiskuju nekim naizgled važnijim.

Tuzlarije


Ova fragmentarna drama kroz četrnaest slika prati život Roma u srbijanskom društvu, pri čemu se u centru nalazi priča o maloljetnoj porodilji, djevojčici koja ima dijete. Autorov vrlo direktni povod za pisanje ove drame i jeste njegov susret i razgovor sa dvanaestogodišnjom Romkinjom koja je u naručju nosila bebu. Progovoriti o onome što se potiskuje na marginu društvene svijesti, znači pokušati uspostaviti cjelovitu sliku društva u kojem se živi, upozoriti na ono što se krije iza kulisa građanske svakodnevnice.

Tuzlarije


Osvijestiti u pojedincu činjenicu da je jedan ljudski život zaista jednako vrijedan kao i bilo koji drugi, na prvi pogled se možda i ne čini kao poseban podvig, ali je zapravo poduhvat koji je ključ univerzalnih ljudskih vrijednosti.


Igraju:
Ranka: Jovana Gavrilović
Mirka: Ivana Nikolić
Borkan: Andrej Šepetkovski
Zule: Vladan Milić
Institucija: Jelisaveta Orašanin
Miško: Mladen Sovilј
Režija i adaptacija: Ana Đorđević
Idejno rešenјe scene: Ana Đorđević
Scenograf: Milica Vučković
Kostimograf: Lana Cvijanović
Kompozitor: Vladimir Petričević
Scenski pokret: Marija Milenković
Scenski govor: Dr Ljilјana Mrkić Popović
Asistent kostimografa: Milica Radovanović
Organizator: Tamara Hristov
Inspicijent: Zoran Milojević
Fotografije: Sonja Žugić