TUZLARIJE - VIJESTI

01.03.2017.
Gradska uprava
Gradonačelnik Tuzle sa glavnim savjetnicima predsjednika Republike Turske
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, sa saradnicima, sastao se danas u Gradskoj upravi sa glavnim savjetnicima predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Jalčinom Topču Bejem i Kadirom Bašarom, te predstavnicima ambasade Republike Turske u BiH, Turske razvojne agencije (TIKA) i delegacijom uprave Udruženja Tursko-bosanskohercegovačkih privrednika.

Tuzlarije„Čast nam je da nas je po drugi puta posjetio glavni savjetnik predsjednika Republike Turske Redžepa Tajipa Erdogana, gospodin Jalčin Topču Bej i imao sam i čast i zadovoljstvo. Osim što smo konstatovali da su neki projekti, koji su prošli puta dogovoreni, u toku, kao što su zajedničko izdanje turskobosanskog riječnika, podrška za obnovu Behram-begove džamije, poticaji u poljoprivrednoj proizvodnji i drugi projekti, iskoristio sam ovu priliku i da izrazim naša očekivanja da trasa budućeg auto-puta Sarajevo-Beograd ide pored Tuzle. Mnogo je razloga za to, radi se o najmnogoljudnijem kantonu i najmnogoljudnijoj regiji i ja sam, u ime građana Tuzle, izrazio zahvalnost na realizaciji ranije dogovorenih projekata, te izrazio i naša očekivanja u vezi sa trasom auto-puta, da nas makar novi autoput, koji će se graditi između Sarajeva i Beograda, ne zaobiđe, kada nas je već zaobišao koridor 5C˝. Još jednom sam zahvalio Vladi Republike Turske na privilegovanju bh. proizvođača mesa za izvoz u Tursku, ovo je veoma značajna podrška cjelokupnoj poljoprivrednoj i prerađivačkoj proizvodnji.
Razgovarali smo i o izgradnji spomen-sobe Muhamedu Hevaiju Uskufiju, jednom od najznačajnijih bh. pjesnika i autoru prvog bosansko-turskog rječnika, a koji je rođen u Dobrnji kod Tuzle. Iskoristio sam priliku da visokoga gosta upoznam sa mojom inicijativom za izmjenu Ustava FBiH. Dakle, za izmjenu Vašingtonskog ustava iz 1994. godine u smislu potpunog reduciranja do potpunog ukidanja kantona, u današnjem obliku. Ja ću putem Ambasade Republike Turske u BiH uputiti gospodinu savjetniku tekst inicijative, koji je nedavno objavljen u uglednom listu Oslobođenje“, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Tuzlarije


Današnja posjeta delegacije Vlade Republike Turske potvrdila je informaciju da će Turska razvojna agencija TIKA sufinansirati projekte u Tuzli.

„Zahvaljujem se za vrijeme koje je izdvojio gradonačelnik Imamović i drago mi je da smo drugi puta sa delegacijom u Tuzli. Na sastanku su i predstavnici naše Ambasade u BiH, atašei za trgovinu, kulturu i medije. Mi smo pričali sa gradonačelnikom o unapređenju odnosa BiH i Turske, sa posebnim akcentom za grad Tuzlu. TIKA je donijela odluku da će u 2017. godini u BiH investirati dva miliona eura, a jedan dio od tih sredstava će biti realizovan i u Tuzli. Mi smo spremni podržati autoput Sarajevo-Beograd, i želimo da bude jedan most između dvije strane, da razvija ekonomiju i mir na ovom području. Kod nas postoji izraz: Ako je neka stvar važna za domovinu, onda su sve ostale stvari sitnica, nevažne. Vidio sam da je i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović opredijeljen za istu opciju, prije svega za interese BiH. Drago mi je da gradimo uzajamnu podršku. Mi na građane BiH gledamo kao na našu braću i ovom prilikom želim da čestitam 1. mart Dan nezavisnosti“ izjavio je prvi savjetnik predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana Jalčin Topču.

Priredio(la): Gradska uprava