TUZLARIJE - VIJESTI

27.04.2017.
Usvojen rebalans Budžeta Grada Tuzle, na raspolaganju dodatnih 7 miliona KM
Odluku o izmjenama i dopunama Budžeta Grada Tuzla za 2017. godinu obrazložila je šefica Službe za budžet i finansije Suada Isaković, navodeći da je Budžet usvojen u januaru 2017. godine u iznosu nešto većem od 50 miliona KM, a Odlukom o izmjenama i dopunama Budžeta predviđena su sredstva u iznosu nešto većem od 57 miliona KM. Na potrebu rebalansa Budžeta uticalo je okončanje procedure dodjele građevinskog zemljišta na Sjenjaku, te iskazani suficit za 2016. godinu.

Tuzlarije


Prema riječima gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, ovo je lijepa vijest, da se rables Budžeta radi zbog suficita a ne deficita. Dodatnih 7 miliona KM uglavnom je raspoređeno za komunalnu infratrukturu.

Odluka je usvojena sa 18 glasova ZA (SDP, BOSS, TA, DF, predstavnik manjina) i 10 SUZDRŽANIH (SDA, SBB, HDZ). Iako su pojedini vijećnici iz opozicionih stranaka rekli da im je drago zbog povećanja budžetskih sredstava, smatraju da ne učestvuju dovoljno u kreiranju Budžeta pa su kod usvajanja gotovo uvijek suzdržani.

Usvojeni zaključci:

- Gradsko vijeće Tuzla traži, da se što prije, za jednu od narednih sjednica dostavi informacija o aktivnostima na realizaciji projekta Poslovne zone "Kreka-Sjever" i utrošku sredstava po navedenom projektu, a u okviru primjedbi iznesenih u toku rasprave.

- Gradsko vijeće Tuzla urgira za realizaciju zaključaka iz 2015-te godine, vezanih za obezbjeđenje prostora za rad mjesne zajednice Sjenjak. Traži se od Službe za komunalne poslove, izgradnju i pitanja mjesnih zajednica, da u roku od 30 dana dostavi Gradskom vijeću Tuzla prijedlog iznalaženja rješenja za prostor MZ Sjenjak.

- Gradsko vijeće apeluje na građane da se odazovu na pozive sporstkih klubova za kupovinu sezonskih ulaznica.

- Diskusije vijećnika u vezi potrebe rješavanja određenih pitanja od značaja za građane (rješavanje statusa građana oštećenih prirodnom nesrećom u MZ Mosnik, pitanje finansiranja Akcionog plana Roma, obezbjeđenje sredstava za osnovne škole u Budžetu Grada Tuzle, te obezbjeđenje sredstava za Udruženje "25.maj-Kapija", rješavanje pitanja obnove objekta "DTV Partizan" i druga), predstavljaju smjernice za dalje postupanje gradskih službi za upravu.

S.M.