TUZLARIJE - VIJESTI

30.04.2017.
Gradska uprva
Sretan 1. maj/svibanj, Međunarodni praznik rada
Tuzlarije


Prošle godine smo obećali stvaranje uvjeta za 1250 do 1500 novih radnih mjesta, od 1. 5.2016. do 1.5.2017. Postignuto je više, otvoreno je oko 1700 novih radnih mjesta. Iako smo izvršili i premašili prošlogodišnje obećanje, znamo da je to nedovoljno.

Zaposlenost bi bila mnogo veća, da se smanji javna potrošnja. Danas, samo u Federaciji, imamo 11 premijera, preko 142 ministra, 300 savjetnika, 300 pomoćnika, na stotine poslanika, na hiljade članova komisija kantonalnih i drugih skupština, čak 35 vanbudžetskih fondova, što javnu potrošnju čini prevelikom. Ekonomski razvoj i socijalna sigurnost građana, zarobljeni su armijom iz budžeta plaćenih političara. Građanima je potrebno oslobođenje.
Da žele, vladajuće stranke bi izglasale promjenu Ustava Federacije BiH, kantone zadržali kao ustavnu kategoriju i kao teritoriju, uz istovremeno prenošenje svih ili većine nadležnosti kantona na Federaciju i lokalne zajednice. Da žele racionalizaciju, oni bi umjesto 35 vanbudžetskih fondova imali pet. Na ovaj način ostvarile bi se uštede stotina miliona, javna potrošnja bi se smanjila a rasterećena privreda bi zaposlila daleko više građana, sa boljim platama, što bi stabiliziralo penzioni i druge fondove.

Obilježavajući praznik rada, zahtijevajmo to, izborimo se za oslobođenje građana od prevelikog broja stranačkih plaćenika i ostvarimo zajednički san o boljem i dostojanstvenijem životu.

Aleksandar Vujadinović, Predsjedavajući Gradskog vijeća

Jasmin Imamović, Gradonačelnik