TUZLARIJE - VIJESTI

06.05.2017.
Kolegij gradonačelnika Tuzle
Prodavačima koji su ostali bez štandova biće osigurani besplatni na Gradskoj pijaci

Tuzlarije


- Požar na buvljoj, Hametovoj pijaci, ugrozio je egzistenciju velikog broja prodavača polovne robe, čija je egzistencija sada ugrožena. Prema prodavačima, koji su radili u najtežim uslovima, na velikim minusima, a koji su sada ostali bez svega, Gradska uprava, gradska preduzeća i ustanove trebaju pokazati socijalnu osjetljivost, empatiju i solidarnost, ljudima treba pomoći, kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović na danas održanoj vanrednoj sjednici Kolegija gradonačelnika i njegovih saradnika.

Na samom početku sjednice komandir Vatrogasne jedinice Tuzla Asmir Buljubašić i načelnik PU Tuzla Zoran Teofilović, izvijestili su gradonačelnika i članove kolegija o dešavanjima u toku noći 5. maja, kada je izbio požar na Hametovoj pijaci.

Tuzlarije


Vatrogasci, policajci i ostali dobro su obavili svoj dio posla, požar je u 1:30 likalizovan. U toku noći vatrogasci su morali ići na još jednu intervenciju jer je izbio požar i u blizini Inter Auta. Do dolaska ekipe za uviđaj policija je obezbjeđivala mjesto događaja. Nije bilo povrijeđenih ali je pričinjena ogromna materijalna šteta.

Prema informaciji Asmira Buljubašića, komandira Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Tuzla, broj požara je u porastu. Od početka godine imali su preko 400 intervencija što je znatno više nego u istom periodu prošle godine.

Jedan od bitnijih zaključaka današnjeg Kolegija je da se svim prodavačima koji su zbog požara, kojeg sami nisu skrivili, izgubili prodajno mjesto, Gradske pijace i tržnice obezbijede besplatni prodajni štand na Glavnoj gradskoj pijaci, najmanje na 60 dana.

Ukoliko sanacija požarom uništene pijace ne bude dovršena u roku od 60 dana, prodavači će besplatno koristiti štandove pijace, najduže 90 dana.

Pozvani su prodavači čiji su štandovi uništeni da se odmah počnu prijavljivati u Upravu gradske pijace i to od danas (6.5.) od 14 sati.

Gradonačelnik Imamović se na kraju Kolegija zahvalio Vatrogasnoj jedinici na pokazanoj profesionalnosti i trudu da se požar brzo lokalizuje.

S.M.