TUZLARIJE - VIJESTI

17.05.2017.
Imamović na sesiji ˝Kruga 99˝
Racionalizacija pravnog sistema FBiH smanjila bi javnu potrošnju i nezaposlenost

Tuzlarije
Foto: Anadolija


Racionalizacija pravnog sistema Federacije BiH neophodna je kako bi se smanjila javna potrošnja, a samim tim i nezaposlenost, što bi dovelo do veće efikasnosti sistema i veće jednakopravnosti građana - kazao je uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Tema sesije "Kruga 99" bila je pod naslovom "Nužna je racionalizacija pravnog sistema Federacije BiH", a osim gradonačelnika Tuzle, uvodničar je bio i fra Petar Matanović.

Kako je rekao gradonačelnik Imamović, izmjena Ustava Bosne i Hercegovine nije realna, jer bi to podrazumijevalo usaglašavanje stavova nekih drugih zemalja kao što su Sjedinjene Američke Države, Rusija, Srbija ili Hrvatska.

Ali zato smatra realnim izmjenu Ustava FBiH, u smislu racionalizacije tog bosanskohercegovačkog entiteta u kojem je javna potrošnja prevelika zbog postojanja 11 premijera, 142 ministra, 300 pomoćnika ministara te ogromnog broja savjetnika i poslanika.

Napomenuo je da ta racionalizacija ne zahtijeva ukidanje kantona, koji bi i dalje imali svoje predstavnike u svakom od vanbudžetskih fondova, čiji bi broj bio smanjen sa 35 na pet.

Racionalizacija bi, kaže, podrazumijevala centralizaciju sredstava i decentralizaciju donošenja odluka.

- Za to nam je potreban građanski pokret - zaokret, je svjedočimo egzodusu ljudi u Njemačku i druge zemlje kako bi se oslobodili armije stranačkih plaćenika, poslanika i ministara, jer je BiH, a pogotovo FBiH, tužan rekorder po broju poslanika i ministara i njihovih ministara - istakao je Imamović.

Dodao je da je cilj te inicijative izmjena Ustava FBiH, jer se ništa ne može promijeniti dok se ne izmijeni taj ustav.

Naveo je primjer moguće uštede u sektoru zdravstva, u kojem sada postoji 11 zdravstvenih fondova.

- Kada bi bio samo jedan, uštede bi bile do 200 miliona KM, zdravstvene usluge bi bile bolje, kao i plate ljekara i ne bismo bili žrtve onih koji nam namještaju da su lijekovi u Srbiji 3-7 puta jeftiniji nego u BiH, posebno u Federaciji BiH - pojasnio je gradonačelnik Tuzle.

Fra Petar Matanović, koji je, između ostalog, i potpredsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, istakao je značaj reformi u BiH te kazao da, po njegovom mišljenju, one trebaju početi u FBiH.

- Ako mi uspijemo nešto učiniti, onda se može očekivati prelijevanje tih dobrih rješenja na drugi dio dio BiH, Republiku Srpsku - dodao je i pozvao građane i predstavnike medija da se uključe i daju doprinos ovoj inicijativi.

Predsjednik "Kruga 99" Adil Kulenović zaključio je da bi racionalizacija pravnog sistema Federacije BiH dovela do povećanja ukupnog standarda u FBiH i značajnog povećanja penzija, čak i do 40 posto.

Priredio(la): FENA