TUZLARIJE - VIJESTI

01.06.2017.
Održan Zbor mještana MZ Bukinje
Od Grada se traži da finansira priključke domaćinstava na sistem daljinskog grijanja

Sa maila Građanske inicijative Bukinje dobili smo dopis potpisan sa "Mještani Bukinja", a odnosi se na Zbor mještana MZ Bukinje koji je održan 30.05.2017. godine sa akcentom na rješavanje problema priključka domaćinstava na sistem daljinskog grijanja. Dopis u nastavku prenosimo u cijelosti.

Tuzlarije


Mještani mjesne zajednice Bukinje održali su zbor građana kako bi upozorili vlast u Tuzli da je krajnje vrijeme da individualni objekti u ovoj Mjesnoj zajednici dobiju grijanje u svojim domovima.

Zajednički zaključak okupljenih mještana jeste da do početka zimskih dana očekuju da uživaju u blagodeti koju TE Tuzla pruža građanima Irca, Slatine, Stupina, Brčanske Malte i svim drugim koji imaju tople domove zahvaljući pari iz TE Tuzla.

Na zboru su se mogle čuti oprečne informacije o tome da li je moguće izvršiti priključak na sistem grijanja i kolika je cijena tog priključka. Predstavnici Službe za komunalne poslove grada Tuzla istakli su da ne postoje prepreke za spajanje dok su s druge strane mještani pokazivali dokumentaciju iz koje se jasno vidi da to još uvijek nije moguće.

Također veliki problem i nedoumicu predstavlja i cijena priključka na sistem daljinskog grijanja. Kako se moglo vidjeti iz pristiglih ponuda koje su mještani pribavili od različitih firmi koje se bave ovim poslom cijena priključka za prosječno domaćinstvo iznosi od 10.000 do 15.000 KM što zavisi od kvalitete materijala koji se ugrađuje.

Tuzlarije


Mještani su iznijeli jedinstven stav da nisu ekonomski sposobni platiti tako visoku cijenu za priključak. Također naveli su i kako se u MZ Šićki Brod građane oslobađalo od ovog prevelikog nameta, a sada vrijede neka druga pravila. Slijedom toga donesen je jedinstven zaključak kojim se od Gradskog vijeća Tuzla traži da na narednoj sjednici donese odluku kojem će se trošak priključka koji je nerazumno velik finansirati iz sredstava koje Tuzla dobiva po osnovu proizvodnje električne energije od Elektroprivrede BiH.

Mještani su istakli da im je iz JP Centralno grijanje rečeno da bi za 170 domaćinstava koliko ih ima priliku za priključak trošak iznosio oko 170.000 KM. Budući da grad Tuzla mjesečno ubire oko 450.000 KM naknade, a kako se TE Tuzla nalazi u BUKINJU mještani traže da se već na narednoj sjednici donese odluka kojem će se izvršna vlast i Gradonačelnik obavezati da finansiraju trošak priključka.

Podsjećamo da je zdravlje stanovnika Bukinja u velikoj mjeri uništeno radom TE Tuzla kao i od kancerogenih čestica iz šljake, a imovina stanovnika oduzeta za rudnik i izgradnju šljačišta. I sve to zbog nacionalnog interesa Bosne i Hercegovine.

Zbog toga je danas nacionalni interes mještana Bukinja rješavanja ovog problema do početka zimske sezone i zato se neće birati sredstva kako bi se ovaj cilj i ostvario, jedinstven je stav svih koji žive u ovom naseljenom mjestu.

Tuzlarije


Također zatraženo je da se Mjesnoj zajednici vrati status pravnog lica, pečat i podračun jer je evidentno da oni koju su od 2009. godine po raznim projektima na osnovu prijateljskog okruženja i drugih dobili na desetine miliona KM loši gospodari tog novca. Život i životna okolina danas nisu bolji i s razlogom se postavlja pitanje u šta je sve novac utrošen.


Mještani Bukinja