TUZLARIJE - VIJESTI

02.06.2017.
Najava Osnivačke skupštine Vijeća mladih Grada Tuzla

Danas, 2. juna 2017. godine, sa početkom u 17:00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla bit će održana Osnivačka skupština Vijeća mladih Grada Tuzla. Poslije nekoliko pokušaja osnivanja Vijeća mladih, mladi aktivisti iz 14 tuzlanskih omladinskih organizacija istrajno su došli do finalnog čina višemjesečnog procesa.

Tuzlarije


Riječ je o Udruženju "Mladi Tuzle", Udruženju "Multi", Omladinskom pokretu "Revolt", Civilnoj, edukativnoj i transparentnoj platformi, KUD-u "Pasci", Odredu izviđača "Krin", Udruženju "akustikUM", Udruženju "Ekosol", Udruženju "Medicus", Pozorištu mladih Tuzle, Tuzlanskom otvorenom centru, Omladinskom resursnom centru, Klubu borilačkih sportova "Tuzla-Sinbra" i Organizaciji za djecu i mlade "Osmijeh za Osmijeh", koja je i koordinirala cijelim procesom.

Mladi iz navedenih udruženja/organizacija su od januara do maja 2017. godine prolazili kroz nekoliko edukativnih modula u kojima su detaljno analizirali Zakon o mladima FBiH, radili na povezivanju tima i učili kako organizovati promotivnu kampanju. Ovaj projekat je finansijsku podršku dobio od Gradske uprave Grada Tuzla, a savjetodavnu od Fondacije tuzlanske zajednice.

Novoosnovano Vijeće mladih Grada Tuzla, pored predsjednika/ce i potpredsjednika/ce, imat de ukupno 14 članova Upravnog odbora. Njih će birati 42 delegata Skupštine Vijeća mladih Grada Tuzla, odnosno po tri delegata iz svih 14 organizacija/udruženja.

Osnivačkoj skupštini Vijeća mladih Grada Tuzla prisustvovat de predstavnici vladinih i nevladinih organizacija, delegacija Grada Tuzla na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem, ali i brojni građani, budući da je događaj otvorenog tipa za javnost.