TUZLARIJE - VIJESTI

07.06.2017.
Muzička škola i zvanično nosi ime tuzlanskog velikana

Osim obilježavanja 60. godišnjice postojanja i rada Srednje muzičke škole Tuzla, sinoćnji koncert u Bosanskom kulturnom centru imao je dodatni značaj jer je ovom prilikom Zlatan Muratović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, zvanično objavio da Srednja muzička škola Tuzla mijenja naziv u Srednja muzička škola Čestmir Mirko Dušek.

Tuzlarije


Podsjetimo, na inicijativu menandžmenta škole Vlada Tuzlanskog kantona usvojila je Odluku kojom je dosadašnji naziv JU Srednja muzička škola Tuzla promijenjen u JU Srednja muzička škola Čestmir Mirko Dušek Tuzla.

- Jubileji kojima obilježavamo posebne datume ustanova obrazovanja prilika su da sagledamo poziciju u društvu i vremenu u kojem živimo. Stoga, osvrćući se na prošlost spoznajemo da samo prave vrijednosti traju i vremenom povtrđuju svoj značaj. Od osnivanja Srednje muzičke škole 1957. godine, pa i danas, ova škola čini okosnicu muzičkog života grada Tuzle i šire - kazao je Muratović obraćajući se prisutnima.

Profesor Dušek bio je prvi profesor i suosnivač Srednje muzičke škole u Tuzli.

- To je čovjek koji je ostavio neizbirisiv trag kada je u pitanju kultura, a posebno muzička kultura za koju je najviše dao. Stoga, po svim referencama, profesor Dušek zaslužio je da Javna ustanova Srednja muzička škola u Tuzli nosi njegovo ime. Vlada Tuzlanskog kantona, uvažavajući rad profesora Dušeka, donijela je odluku da ova škola sada s ponosom nosi ime ovog tuzlanskog velikana - dodao je Muratović.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je kazao da je prošle godine smrt oca muzike sve u Tuzli rastužila, a ove godine Tuzlaci su sretni što će škola od sada nositi ime svoga oca - Čestmira Mirka Dušeka.

Tuzlarije


Maja Dušek, kćerka pokojnog profesora, se zahvalila svima koji su omogućili da Muzička škola dobije naziv po imenu njenog oca.

Tuzlarije


- O radu mog tate, o horovima, orkestrima, nagradama i priznanjima smo puno puta čuli, a ono što bih ja željela da kazem jeste da je moj tata prije svega bio veliki pedagog. Svoj posao je radio sa puno znanja, bio je potpuno posvećen tome i volio je svoje đake, kao i muziku. Volio je i svoj grad u kojem je proveo čitav svoj život. Njegovi đaci i njegov grad shvatili su to na naljepši mogući način. Veoma sam sretna što moja škola sada nosi naziv po mom ocu i želim joj puno uspjeha u daljem radu, kazala je Dušek.

Profesor Dušek je zasigurno najpoznatiji Tuzlak češkog porijekla, koji je cijeli život širio i promovisao kulturu svog naroda u sredinama u kojima je stvarao i djelovao. Radost zbog novog naziva škole sa prisutnima je podijelila i Klara Kadlecova, zamjenica ambasadora Češke u BiH.

S.P.