TUZLARIJE - VIJESTI

16.07.2017.
Sedam RoboTZ-a na Stupinama

Tuzlarije


Zvanična prezentacija završenog projekta RoboTZ i primopredaja ovih radova upriličena je danas u 12:00, u naselju Stupine.

- Ovih dana imali smo različite vrste umjetnosti. Bez umjetnosti nema kvaliteta života, niti ga može biti bez dijaloga između različitih umjetnosti i umjetnika i konzumenata umjetnosti. Ovdje se radi o oplemenjivanju objekata ružnog izgleda, pretvaranja u objekte lijepog izgleda. Vidite koliko su ovi mladi ljudi uspjeli taj sivi betonski oblik pretvoriti u lijep umjetnički prizor. Oni koji su do sada gledali u sive prizore sada gledaju kaleidoskopsku harmoniju, koja je djelo naših mladih umjetnika, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

- Na ideju je došao Muris koji se često susretao sa betonskim blokovima, i pošto ima bujnu maštu, imao je tu ideju robotskih glava. Robotika je danas bum i uklopilo se u današnji trend. Htjeli smo na neki način ostaviti nešto trajno Tuzli i uživati u procesu izrade ovih djela, navela je članica ekipe koja je realizovala ovaj projekat Leila Hadžić.

- Prije dvije ili tri godine nastala je ideja susretom sa betonskim površinama za koje nisam ni znao šta one znače ali su me svakog dana podsjećale na glave robota koje izlaze iz zemlje. Dugo smo vremena razmišljali kako bi se to moglo ukrasiti. Ove godine smo se sjetili festivala Kaleidoskop, aplicirali smo, predložili ideju i dobili smo pozitivan odgovor. U ova tri dana uspjeli smo realizovati projekat te smo ofarbali sedam tzv robota, u naselju Stupine i na lokaciji šetališta prema naselju Sjenjak, izjavio je član tima koji je realizovao projekat Muris Halilović.

- Uživao sam u ovom iskustvu. Posebno su me radovala djeca iz vrtića koja su nam se pridružila u oslikavanju ovih površina. Njima je ovo poslužilo kao igraonica. U Tuzli živim već godinu dana, ovo je veoma lijepo iskustvo za mene, drago mi je da sam dobio priliku sarađivati sa Murisom i njegovim prijateljima. Prvi puta sam radio ovako nešto i veoma se lijepo osjećam u Tuzli, izjavio je Havier Barbera iz Čilea, koji je učestvovao u realizaciji oslikavanja površina.

IMG_1169

IMG_1170

IMG_1171

IMG_1172

IMG_1173

IMG_1178

IMG_1180

IMG_1186

IMG_1189

IMG_1190

IMG_1191

IMG_1206

Priredio(la): kaleidoskop.ba