TUZLARIJE - VIJESTI

21.07.2017.
Poduzetnička zona ˝Kreka - Sjever˝ startuje proizvodnjom cipela, igrački i pekarskih proizvoda

O Poduzetničkoj zoni "Kreka - Sjever" već duže se priča. Ideja, koju je najviše na sjednicama Gradskog vijeća Tuzla forsirao vijećnik Mensur Alić podržan od ostalih, počinje sa realizacijom. Radi se o lokalitetu koji ima nešto manje od 14 hektara, u gotovo potpunom je vlasništvu Grada Tuzla, saobraćajno je dobro povezan, sa kompletnom infrastrukturom potrebnom za izgradnju objekata poslovno - proizvodne namjene.

Tuzlarije


Lokacija je definisana regulisanim koritom Jale na sjeveru, Željezničkom stanicom Kreka na jugu, i putničkim terminalom na zapadu. Realizacijom proizvodne zone očekuje se otvaranje znatnog broja radnih mjesta. Ideja je da se povoljno daju parcele u zakup zainteresovanim firmama.

Na jučer održanoj sjednici Kolegija gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, razmatrana je Informacija o realizaciji projekta Poduzetnička zona "Kreka – Sjever", odnosno o aktivnostima Grada Tuzla na dodjeli zemljišta u zakup. Šef Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti, Vedran Lakić, kazao je da su odabrane tri firme te da će uskoro potpisati ugovor o zakupu na duži vremenski period.

Članovi Savjeta za lokalni ekonomski razvoj, također su podržali Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača i davanju saglasnosti na zaključenje ugovora o osnivanju prava građana na nekretninama u vlasništvu Grada Tuzla na lokalitetu poslovne zone Kreka – Sjever, koju je Gradsko vijeće Tuzle usvojilo na sjednici održanoj 13. jula 2017. godine. U skladu sa pomenutom Odlukom, najpovoljniji ponuđači za osnivanje prava građenja na tri parcele u poslovnoj zoni Kreka Sjever su "Progetti Bosnia" d.o.o. Tuzla (proizvodnja kvalitetne žesnke obuće), "Koala automotive" d.o.o. Tuzla (proizvdnja igračaka) i OR Pekara "Kabil" Tuzla.
Firme koje počinju sa radom na lokaciji Kreka Sjever, su uspješne firme, u kojima će se zaposliti još 100 radnika.

S.M.