TUZLARIJE - VIJESTI

28.07.2017.
Održan Kolegij gradonačelnika
Do kraja ljeta završetak pješačkog mosta Zlokovac - Stupine

TuzlarijeNajkasnije do kraja ljeta Tuzlaci će imati priliku da prelaze preko pješačkog mosta koji spaja naselja Stupine i Zlokovac. Prema riječima šefa Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica Kemala Kurevića, riječ je o izuzetno važnom mostu posebno za pješake kao i za osobe sa invaliditetom.

Tuzlarije


Osim o ovom, na današnjem Kolegiju gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića bilo je riječi o niz projekata putne infrastrukture. Uloženo je preko 7 miliona KM na sanaciju i izgradnju cesta, trotoara, pješačkih površina, te mostova.

Tuzlarije


U tabelarnom prikazu, koji je danas prezentiran, naveden je 51 projekat koji se odnosi na putnu infrastrukturu, te 5 za mostove. Uz svaki projekat navedena je lokacija, vrijednost, podaci o finansiranju kao i fazi izgradnje. Brojni su zavšeni, a finansirani su iz Granta Svjetske banke, Budžeta Tuzle (uglavnom sredstva od naknade za prihode ostvarene radom TE), Granta USAID-a, te kreditnim sredstvima.

Tuzlarije


- Nije istina da se gradi samo u izbornoj godini, evo sad nisu izbori pa se nikad više nije gradilo. Neki šire neistine, zato smo pripremili spisak svih projekata. Nije istina ni da su zanemarene prigradske mjesne zajednice. Ni jedna nije zaobiđena, zato ćemo za narednu budžetsku godinu predvidjeti sredstva za gradske mjesne zajednice. Iduće godine ne smije biti ni jedna rupa. Treba dati prednost pješacima i biciklistima, kazao je gradonačelnik Imamović.

Tuzlarije


Projekti koji su navedeni odnose se na mjesne zajednice Husino, Kiseljak, Kula, Simin Han, Grabovica, Solina, Gornja Tuzla, Požarnica, Mramor, Dobrnja, Dragunja, Tušanj, Gornja Lipnica, Šićki Brod, Bukinje, Husino, Slavinovići, Par Selo, Kreka, Ljubače, Pasci i Tuzlu.

Tuzlarije


Osim pješačkog mosta, od kojih je jedan već spomenuti koji spaja Stupine i Zlokovac (vrijednost 276.502, 92 KM grant USAID), bilo je riječi o kolskom mostu u MZ Simin Han u naselju Jahići (vrijednost 425.955.96 KM, grant Svjetska banka, očekuje se početak radova), kolskom mostu u MZ Solina u naselju Brđani (vrijednost 138.000 KM, Budžet Tuzle) te izgradnji pješačkog mosta preko rijeke Jale na pješačko - biciklističkoj stazi nizvodno od transferzale T8 (vrijednost 86.350.00 KM) za koju će se u ponedjeljak raspisati treći javni poziv.

Na današnjem Kolegiju rečeno je da je završen projekat izgradnje stepeništa na Slanoj Banji, koji treba proći tendersku proceduru.

Informacija o realizaciji projekata putne infrastrukture na području grada Tuzla


S.M.