TUZLARIJE - VIJESTI

02.08.2017.
Predstavnici Opštine Gradiška posjetili Grad Tuzlu
Predstavnici Opštine Gradiška, rodnog mjesta narodnog heroja Envera Šiljka, u sastavu Dragutin Kovačević, iz Odjeljenja za društvene djelatnosti, Hikmet Hadžialagić, bliski rođak narodnog heroja Envera Šiljka i Milan Pilipović, novinar, publicista i autor više dokumentarnih filmova, posjetili su danas Grad Tuzlu i susreli se sa gradonačelnikom Tuzle, Jasminom Imamovićem i njegovim saradnicima.

Tuzlarije


Povod za posjetu je dogovor o saradnji Tuzle i Gradiške na njegovanju sjećanja na Envera Šiljka, te na njegovanju antifašističke tradicije NOR-a, kojoj se u ova dva grada posvećuje posebna pažnja. Predstavnici Gradiške iskazali su poštovanje Gradu Tuzla što njeguje sjećanje na Envera Šiljka i Fridu Laufer, na način da u gradu postoje ulice i most koji nose imena ovo dvoje revolucionara, kao i spomenici posvećeni sjećanju na Envera Šiljka(Kreka i Slana Banja). Posebno su se zahvalili gradonačelniku Imamoviću za njegov roman „Slana zemlja“, koji govori o ovo dvoje maladih antifašista, kao na scenariju za muzički spot, kojeg je režirao Jasmin Duraković i u kojem uz sjajne glumce iz Tuzle, Malkočevića, Žilića, Zahirovića i druge, pjesmu koju je pjevao narodni heroj Enver Šiljak, izvodi Halid Bešlić. Narodni heroj Enver Šiljak je rođen u Gradišci, u kojoj, takođe, postoji njegov spomenik, ali, prema riječima gostiju iz Gradiške, namjera im je, u narednom periodu, još više pažnje posvetiti sjećanju na Envera Šiljka, ali i na Fridu Laufer i na njihovu veliku ratnu i ljubavnu priču.U tom smislu je dogovorena i saradnja Tuzle i Gradiške, gradova koji su obilježili život narodnog heroja Envera Šiljka.

„Obradovan sam vašom posjetom. Posebno me raduje povod vaše posjete, jer smatram da nam treba više međusobnog razumijevanja i da trebamo više raditi na nespornim temama i na onome što nas spaja. Tekovine antifašizma su nesporne, a priča o Enveru Šiljku i Fridi Laufer je naša zajednička priča i drago mi je da naša saradnja počinje upravo na njegovanju tekovina antifašizma i oživljavanju sjećanja na narodnog heroja Envera Šiljka i Fridu Laufer“, izjavio je gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.