TUZLARIJE - VIJESTI

09.04.2017.
Ramiza Milkunić:
Jedinstven pristup tradicionalnoj pjesmi na festivalu sevdaha

Udruženje muzičkih umjetnika TK – a i JU Bosanski kulturni centar TK – a Tuzla svake godine već tradicionalno organizuju Festival sevdalinke TK – a pod naziva "Sevdalinko u srcu te nosim“, manifestaciju kojom se bh. tradicijska pjesma čuva u izvornom obliku.IX Festival sevdalinke održat će se 13.aprila u Bosanskom kulturnom centru Tuzla. Tokom jedne festivalske noći publici će se predstaviti nekoliko najboljih i najinteresantnijih muzičara iz Tuzle, BIH ali i iz regije, koji će svaki na svoj način interepretirati jedinstven pristup tradicionalnoj narodnoj pjesmi – sevdalinci.

Tuzlarije


- Festival je ove godine i revijalni i regionalni, što znači da će okupiti izvođače iz svih krajeva bivše države. To je jako bitno kako za naš grad, tako i za kanton i cijelu državu jer je upravo inicijativa za ovaj festival potekla iz Tuzle. Radi se o manifestaciji koja je, po svom sadržaju, drugačija od ostalih. To govorim iz razloga što osim ovog muzičkog dijela, tokom cijele godine imamo i edukativne aktivnosti, a sve u svrhu njegovanja sevdaha i sevdalinke - kazala je Ramiza Milkunić, predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika Tuzlanskog kantona.

U proteklim godinama na festivalu je učestvovalo više od 80 interpretaora sevdalinke, kao i 30 muzičara koji su pratili izvođače.

- Ljudski glas instrument nad instrumentima, ali glavni krivci za ljepotu milozvučnih tonova su članovi orkestra. Svaki ponedjeljak, uvježbava se ton i takt, kako bi sevdalinka, dobila mjesto koje joj i pripada kao kulturnom blagu Bosne i Hercegovine, kaže za Tuzlarije Rašid Milkunić koji se ne pojavljuje na sceni, ali podnese najveći teret kada je u pitanju ovaj festival.

Tuzla je nadaleko poznata kao rasadnik dobrih interpretatora, muzičara, umjetnika... pa zašto ne bi postali i najbolji predstavnici sevdaha, dodaje Ramiza Milkunić. "Na tome se vrijedno radi i svakako da ćemo učiniti sve da sevdalinka dobije ono mjesto koje zaslužuje" - dodala je Milkunić.

Priča o ovom festivalu ne bi bila potpuna, a da se ne spomene Bosanski kulturni centar i menadžment ove ustanove koji ulaže maksimalne napore u organizacijskom smislu. Svih osam dosada održanih smotri sevdalinke Tuzlanskog kantona, održano je u velikoj sali Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli. Nisu se svi zbili u isto doba godine, jer je to zavisilo od niza fatkora, ali – svi su održani.

Tuzlarije


- Mi smo javna ustanova i želimo svakome da otvorimo vrata, a ono što je najvažnije želimo da njegujemo tradicijske i duhovne vrijednosti. Ukoliko to ne radimo, nećemo imati ni svoj identitet, nećemo znati ko smo i odakle dolazimo. Svi smo naravno oduševljeni idejom koja je potekla iz porodice Milkunić, posebno što oni izvode i njeguju sevdah u tradicijskom obliku - kazala je Mirela Ibrahimović-Mehanović, umjetnički rukovodilac u BKC-u.

Edis Bajić, direktor BKC-a, kazao je za Tuzlarije da je sevdalinka autohtona pjesma i da je moramo njegovati. "Mi smo ovaj projekat prepoznali od samih početaka i naravno nastavljamo dalje. Ovaj događaj je od velike važnosti svima nama, a posebno onima koji sevdalinku osjećaju u srcu", dodao je Bajić.

Tuzlarije


Pokrovitelji ovogodišnjeg festivala su: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK, Vlada Tuzlanskog kantona i Grad Tuzla. Ulaznice za festival po cijeni od 5KM možete kupiti i rezervisati u Marketing službi BKC-a Tuzla.

S.P.