TUZLARIJE - VIJESTI

23.05.2017.
Sjednica Gradskog vijeća Tuzla
Porast prihoda i stabilnost Budžeta Grada Tuzla
Sedma redovna sjednica Gradskoga vijeća Tuzla počela je minutom šutnje i odavanjem počasti tuzlanskoj mladosti stradaloj na Kapiji 25. maja 1995.godine.
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla vijećnici su usvojili Nacrt regulacionog plana dijela prostorne cjeline Kreka – sjeveroistok u Tuzli.

Tuzlarije


Ovim nacrtom se utvrđuju uslovi korištenja, izgradnje, uređenja i zaštite prostora i dobara u obuhvatu Regulaciong plana dijela Prostorne cjeline Kreka sjeveroistok u Tuzli. Prostor obuhvaćen Regulacionim planom zauzima cjelinu od 4, 73 ha i definisan je na istoku Ulicom Mije Keroševića Guje, na sjeveru regulisanim koritom rijeke Jale, na jugu kompleksom Bingo City Centrom i Ulicom Mitra Trifunovića Uče, a na zapadu je granica utvrđena u dijelu postojećeg naselja Miladije. Radi se o neizgrađenom građevinskom zemljištu, iza Bingo City Centra i drugih objekata koji se grade u toj zoni, a koji su doprinijeli pojačanom interesu za gradnjom u zapadnom dijelu grada.

Odluka je usvojena jednoglasno te upućena na javnu raspravu u trajanju 60 dana.

Tuzlarije


Vijećnici su dali saglasnost na Odluka o spajanju JU Međunarodna galerija portreta i JU Dom mladih Tuzla u Javnu ustanovu Centar za kulturu Tuzla. Usvojen je zaključak da se rebalansom Budzeta izdvoje sredstva za renoviranje objekata i eventualno zapošljavanje potrebnog osoblja.

Obrazloženo je da se Javna ustanova "Dom mladih" Tuzla i Javna ustanova "Međunarodna galerija portreta" Tuzla bave veoma sličnim djelatnostima i kulturne su institucije koje su nerijetko povezane u ostvarivanju različitih projekata. Kao jedan od razloga za objedinjavanje ove dvije javne ustanove navedena je kompatibilnost u aktivnostima koje zadovoljavaju javni interes za opštim kulturnim djelatnostima. Spajanjem ove dvije ustanove postiže se produktivniji zajednički rad.

Vijećnici su zatim pristupili razmatranju i usvajanu Izvještaja o izvršenju Budžeta za prva tri mjeseca 2017. godine.

- Gradsko vijeće Tuzle je na današnjoj sjednici usvojilo Izvještaj o izvršenju Budžeta za prva tri mjeseca ove godine. Kao što je poznato ovu budžetsku godinu započeli smo sa Odlukom o privremenom finansiraju jer je prethodna bila izborna godina. U pravilu novi saziv Vijeća usvaja budžet, što je na neki način prolongiranje aktivnosti jer dok se budžet ne donese ne mogu se finansirati projekti niti donositi plan nabavke ali evo, nakon isteka ova tri mjeseca, možemo reći da imamo pozitivno stanje u Budžetu, da su prihodi u poređenju sa istim periodom prošle godine veći za 40 % a razlog tome je uplata za gradsko zemljište u iznosu od 3 miliona KM što je uticao na tako veliki rast prihoda, što je dalje stvorilo pretpostavke za sigurnost realizacije planiranih projekata. Već smo u petom mjesecu, nema nikakvih poremećaja, i očekujemo da će se tako nastaviti do kraja godine, kazala je šefica Službe za budžet i finansije Suada Isaković.

Ispred OSCE-a Koaliciju za borbu protiv mržnje danas je prezentirala Dragica Karadžin, te koordinatorica Koalicije za borbu protiv mržnje Tuzla Dajan Bakić.

Koalicija za borbu protiv mržnje Tuzla je formirana početkom 2017. godine i pristupio joj je veliki broj organizacija civilnog društva različitog profila, uključujći omladinske organizacije koja se bave zaštitom ljudskih prava, djeca, žena, povratnika, Roma, osoba sa mentalnim poteškoćama, LGBT populacije i sl.

Tuzlarije


Nakon pauze vijećnici će razmatrati izvještaje o radu i poslovanju javnih i drugih preduzeća čiji je osnivač ili suosnivač Grad Tuzla a to su: JP RTV 7 doo Tuzla, JP Biznis inovacije i tehnologije, JKP Komemorativni centar Tuzla, JKP Pannonica, JU Međunarodna galerija portreta, JU Dom mladih Tuzla, JU Centar za socijalni rad, te JZU Gradske apoteke.

Dnevnim redom predviđeo je razmatranje problematike pasa lutalica, razmatranje inicijative o smanjenju ovlasti kantonima i dr.

S.M.