TUZLARIJE - VIJESTI

27.05.2017.
Pilot projekat u MZ Kula
Uvođenje primarne selekcije otpada u domaćinstvima

Od 25.5.2017. godine u MZ Kula u 70 individualnih stambenih objekata kreće razdvajanje otpada u domaćinstvima na ambalažni i miješani otpad. U cilju podsticanja bržeg uvođenja primarne selekcije otpada na izvoru, vlasnici ovih 70 objekata su na poklon dobili žute i želene kante od 120 litara.

Tuzlarije


Tuzlarije

Nedostatak odgovarajuće primarne selekcije otpada u Tuzli dovodi do visokih gubitaka koji se izražavaju kroz povećane troškove za prikupljanje, transport i odlaganje otpada. Nepostojanje primarne selekcije otpada na izvoru predstavlja veliki problem i ima negativan uticaj na prirodne, ekonomske i socijalne aspekte.

Tuzlarije


Da bi se riješio taj problem, Grad Tuzla u partnerstvu sa Centar za ekologiju i energiju i u saradnji sa JKP Komunalac, Zavodom za urbanizam, Ministarstvom za prostorno uređenje i zaštitu kolice Tuzlanskog kantona i uz podršku partnera iz Švicarske priprema novi Plana upravljanja otpadom za grad Tuzla koji predviđa puno novina.

Tuzlarije


Ovaj pilot projekat u MZ Kula je samo jedan od njih koji slijede u narednom periodu. Pored Grada Tuzla, JKP Komunalac i Centra za ekologiju i energiju projekat u okviru kojeg se implementiraju ove aktivnosti, finansijski podržavaju REPIC i Forderverein iz Švicarske.


Priredio(la): Centra za ekologiju i energiju