TUZLARIJE - VIJESTI

16.06.2017.
‘’Bosanska kraljica’’ na Međunarodnom festivalu monodrame MonoAKT Kosovo

Teatar kabare Tuzla će sudjelovat s predstavom ‘’Bosanska kraljica’’ na 9. Međunarodnom festivalu monodrame ‘’MonoAKT’’ 2017. Peć, Kosovo, u subotu, 17.06.2017. godine. Glavni pokrovitelj ovog gostovanja je Grad Tuzla.

Tuzlarije


Festival će trajati od 15. do 21. juna 2017. i organizovan je od strane Teatar i Film kuće AKT i ITI Centra, podržan od Ministarstva za kulturu, mlade i sport KOSOVO. Festival je natjecateljskog karaktera i žiri je sazdan od međunarodnih eksperata u području dramske umjetnosti. Pored ove monodrame koja je predstavnik Bosne i Hercegovine, tu su još i predstave iz Srbije, Hrvatske, Italije, Poljske, SAD-a i Kosova.

Dramski tekst ‘’Bosanska kraljica’’ je napisala cijenjena profesorica dr.sc. Marica Petrović dok režiju potpisuje uvaženi profesor i glumac Vlado Kerošević. Ulogu Katarine Kotromanić Kosače ostvaruje mr. umjetnosti Ivana Milosavljević. Ovo je ujedno i praizvedba teksta domaćeg autora i plod je brojnih kalemova, kombinacija umjetničkih, biblijskih, tradicijskih, svjetovnih i religioznih tekstova. Do sada se predstava izvela u okviru nekoliko Festivala, a pored gostovanja obilježila je i značajne datume Bosne i Hercegovine. Preporukom Pedagoškog zavoda Tuzla izvodila se i za učenike viših razreda Osnovnih škola kao i srednjoškolce.

Pored ovog Festivala predstava će se početkom jula izvesti i u okviru 7. Festivala amaterske kulture Postojna 2017. (7. FAK), Slovenija ali i krajem mjeseca jula na Međunarodnom studentskom festivalu Kestenburg, Banja Luka.