TUZLARIJE - VIJESTI

27.05.2017.
Efendija Mumin Mumić:
Brojne aktivnosti u Tuzli tokom ramazana

Medžlis Islamske zajednice Tuzla i ovog ramazana pripremio je niz aktivnosti za vjernike muslimane, a sve sam ciljem kako bi vjernicima uljepšali mjesec posta.

Ramazanske vaktije su ovih dana distribuirane u sve džemate i bit će besplatno dostupne svim džematlijama i građanima. Također, u povodu ramazana, objavljen je i novi broj Ramazanskih novina koji donosi priče o ljudima i događajima iz našeg okruženja. Novine su također besplatne.Top s brda Kicelj u Tuzli sinoć je označio nastupanje ramazana, dok će tokom mjeseca posta označavati vrijeme iftara s više lokacija u gradu.

Tuzlarije


- Ovo je treća godina otkako smo vratili tradiciju Tuzle, jer je top prije više od pola stoljeća označavao vrijeme iftara u ovom gradu. Prije nego što smo napravili top, na ovaj se način kraj dnevnog posta označavao samo u Sarajevu, a poslije Tuzle pucanj iz topa može se čuti u Bihaću, Gradačcu i Tešnju. Od ove godine završetak posta topom će se označavati i sa kule u Srebreniku, kazao je Mumin-ef. Mumić iz Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Efendija Mumić je rekao da će se top tokom mubarek mjeseca premještati u naselja na brdima koja okružuju grad, odnosno na Ilinčicu, Debelo Brdo i Borić.

- Također, želio bih istaknuti da je Turistička zajednica Tuzlanskog kantona ramazanski top prepoznala kao vid turističke ponude”, rekao je efendija Mumić.

On je podsjetio vjernike da će osmog dana posta biti upriličen iftar na otvorenom, na Trgu slobode, a u okviru ramazanskih aktivnosti.Također, teravih-namaz klanjat će se u svim džematima, uključujući Kazneno-popravni zavod Tuzla i Dom penzionera. Na tim mjestima bit će angažovani imami, studenti Fakulteta islamskih nauka i učenici medresa. Teravih-namaz klanjat će se po Takvimu Rijaseta. Prvi teravih namaz je klanjan u petak, 26. juna 2017. godine.

Tokom mjeseca razamana u gotovo svim džematima učit će se mukabele. Njih će učiti imami, džematlije, džematlijke, a u sve većem broju prisutne su i mukabele koje uče polaznici mektebske nastave. I ove godine na području Medžlisa bit će učene tri hafiske mukabele. Hafiske mukabele će se učiti u džamiji „Kralj Abdulah“, Čaršijskoj džamiji i Gazi Turali-begovoj džamiji. Hafiska mukabela za žene, ovog ramazana učiti će se poslije podne-namaza u Gazi Turali-begovoj džamiji.Mubarek noći bit će obilježene prigodnim programima. Centralna svečanost povodom Lejletu-l-Kadra bit će kao i prethodnih godina upriličena u džamiji „Kralj Abdulah“. Itikaf će i ove godine biti u džamiji Kralj "Abdullah".

Prigodna ramazanska predavanja, obraćanja i posjete će biti upriličena u gotovo svim džematima Medžlisa Tuzla.

Ove godine u okviru ramazanske manifestacije „Ramazan u Bosni“, realizovati će se nekoliko druženja. Programi manifestacije ´´Ramazan u Bosni´´ održavat će se pet noći ramazana, a podrazumijevaju predavanja istaknutih alima, profesora i zvaničnika Islamske zajednice, izvođenje ilahija i kasida, kao i sevdalinki. Ramazanska druženja su dio manifestacije "Ljeto u Tuzli", koja je tradicionalna manifestacija u organizaciji Grada Tuzla. Druženja i drugi programi ove manifestacije će biti održani na Trgu slobode.

Posebna pažnja kao i prošle godine bit će usmjerena ka socijalno ugroženim porodicama, gdje će se kroz humanitarne projekte pokušati pomoći im i olakšati svakodnevne poteškoće.

U svim džematima na području Medžlisa Islamske zajednice Tuzla i ove godine prikupljat će se zekat i sadekatul-fitr putem blokova koje je izdao Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Iznos sadekatul-fitra za ovu godinu je je 7, 10 i 20 KM.

Bajram-namaz je u utorak, 25. juna. godine u 05, 39 sati i klanjati će se u svim džamijama, a drugi dan Bajrama bit će obilježen Dan šehida.

S.P.