TUZLARIJE - VIJESTI

09.10.2017.
Delegacija Četvrte gimnazije Ilidža izrazila žaljenje zbog vandalskog čina na Kapiji

Delegacija Četvrte gimnazije Ilidža, iz Sarajeva, danas je posjetila Tuzlu, kako bi građanima izrazila žaljenje zbog vandalskog čina koji je u petak, 6.10.2017. godine, izvršio jedan učenik ove škole, ispisujući grafite na zidu spomenika ubijenoj mladosti Tuzle na Kapiji.

Tuzlarije


Predstavnike Četvrte gimnazije Ilidža, direktora Elvira Korjenića, sa saradnicima i delegaciju učenica danas je u Gradskoj upravi primio gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović.

“Danas smo u Tuzli da pokažemo koliko nam je žao zbog incidenta koji se dogodio u petak, tokom naše posjete, tačnije izleta u Tuzli. Ovdje smo da pokažemo da i mi osuđujemo taj postupak, da je to jedan učenik koji ne pokazuje stav našeg grada, škole ili općine Ilidža iz koje dolazimo. Da zaista pokažemo svoje žaljenje, jer naša namjera zaista jeste bila da iskažemo poštovanje prema samom spomeniku pred koji smo došli, da pokažemo poštovanje prema žrtvama koje su izgubile život na Kapiji. Dogodilo se potpuno suprotno i ovom prilikom u ime naše škole, lično ime i našeg grada iskazujemo žaljenje zbog takvog incidenta i takvog čina” izjavila je Selma Sulejmanović, profesorica psihologije i psiholog u ovoj školi.

Tuzlarije


“Došli smo danas ovdje da pokažemo da mi također osuđujemo taj postupak i da nismo imali loše namjere, dolazeći u Tuzlu, u petak sa našom školom. Danas smo došli da odamo počast žrtvama i da pokažemo da nam je žao”, izjavila je Aida Dacić, učenica trećeg razreda Četvrte gimnazije Ilidža.

Tuzlarije


“Direktor, profesorice, profesori i učenici Četvrte gimnazije Ilidža, ukazali su poštovanje kada su odabrali Tuzlu kao zanimljivu destinaciju za turističku posjetu, za ekskurziju. U toj dobroj namjeri desio se i taj nemili incident, da je među više od 300 učenika, jedan učenik napravio krupan problem na Kapiji. Sada je važno da se tog učenika primjereno i pedagoški kazni, kako bi mu se pomoglo da izađe na pravi put. Za dva grada je dobro da takve incidente shvataju ozbiljno. Naravno da prihvatam izvinjenje gradonačelnika Sarajeva. Radi se o jednom primjerenom saopštenju, isto tako prihvatamo i izvinjenje direktora i njegovih saradnika. Treba da zbližimo ova dva grada i da našim zbližavanjem i preventivnim djelovanjem spriječimo slične incidente. Treba dosta raditi na odgoju djece, a onda na njihovom obrazovanju. Nisu krivi građani Sarajeva niti Četvrta gimnazija Ilidža, radi se o jednom izolovanom slučaju o jednom pojedincu, kojeg, ponavljam, valja po zakonu, primjereno, ali pošto se radi o učeniku, i pedagoški tretirati, kako bi mu se pomoglo da izađe na pravi put. A mi smo, građani i Sarajeva i Tuzle, jednodušni u osudi jednog ovakvog čina i želja nam je da se to ne ponovi ni u Sarajevu ni u Tuzli”, izjavio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Tuzlarije


Nakon sastanka u Gradskoj upravi delegacija škole položila je cvijeće i odala poštovanje žrtvama stradalim na Kapiji 25. maja 1995. godine.

Priredio(la): Gradska uprava