TUZLARIJE - VIJESTI

25.05.2018.
Mladi iz Beograda odali počast žrtvama masakra na Kapiji

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava “Moja inicijativa” iz Beograda, skupa sa mladima iz Hrvatske, Crne Gore, Kosova i BiH danas su prošetali ulicama Tuzle noseći transparent na kojem je napisano "Premladi da se sećamo, odlučni da nikad ne zaboravimo“. Potom su prisustvovali komemoraciji na Kapiji gdje je 25. maja ubijena tuzlanska mladost, a posjetili su i mezarje/groblje na Slanoj Banji gdje su ukopane žrtve masakra.

Tuzlarije


Mladi Beograda dokaz su da u Srbiji nije malo onih koji imaju zavidan nivo građanske svijesti i hrabrosti, te istinsku želju za pomirenjem.

Ranijih godina Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava “Moja inicijativa” sproveli su niz uličnih akcija u Beogradu, Nišu, Novom Pazaru i Novom Sadu tokom kojih su pozivali građane da se upišu u knjigu žalosti i iskažu solidarnost sa žrtvama ovog zločina i njihovim porodicama. Knjigu žalosti su uručili porodicama žrtava i gradonačelniku Tuzle Jasminu Imamoviću.

Tuzlarije


U 16 sati, u Domu mladih, za goste iz Beograda planirano je prikazivanje dokumentarnog filma o Kapiji, a planirana je i posjeta ICPM.

Mjesto stradanja tuzlanske mladosti posjetit će i u večernjim satima, u vrijeme pada agresorske granate i položiti cvijeće.

S.P.