TUZLARIJE - VIJESTI

27.01.2019.
U Tuzli obilježen Dan sjećanja na holokaust

U cijeloj Evropi 27. januar obilježava se kao Dan sjećanja na holokaust i sprječavanje zločina protiv čovječnosti.

Tuzlarije
Sjećanje na holokaust


Prije tačno 74 godine, 27. januara 1945. godine, Crvena armija oslobodila je 7.500 zatvorenika iz koncentacionog logora Auschwitz u Poljskoj.

Do tog datuma, organizovano i krajnje nečovječno, Hitlerovi nacisti i njihove pristalice, ubili su oko 6 miliona ljudi, uglavnom Jevreja, a znatan broj i pripadnika ostalih naroda, naročito Roma. Čak jedna trećina Jevreja, koji su živjeli do Drugog svjetskog rata, ubijena je. Posljedice su se znatno odrazile na demografsku sliku Evrope, a i svijeta.

Tuzlarije


Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve bezumnog zločina, važno je za očuvanje ljudskih vrijednosti. Važno je upoznati mlađe naraštaje sa genocidima nad ljudima čija je jedina krivica bila da su po nečemu drugačiji. Nacisti su dokumentovali svoja zlodjela tako da postoji dosta fotografija i video zapisa potrebnih za izučavanje i edukovanje novih generacija. Zloglasni Auschwitz je otvoren za posjetioce, a oni koji su bili na mjestu stradanja tolikog broja ljudi, kažu da su tek tada spoznali razmjere neviđenog zločina.

Polaganjem cvijeća ispred spomenika Suza u Tuzli, mjesta odakle su odvođeni Jevreji i ostali narodi u logore i duga stratišta, svake godine se obilježi ovaj značajni datum.

O važnosti obilježavanja, nakon polaganja cvijeća govorio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.Jevrejska Opština Tuzla broji 126 članova. Broj članova godinama se kreće oko 120. Neki umiru ali srećom i rađaju se. Prošle godine su dobili dva nova člana, dvije bebe, koje će kada odrastu prenositi sjećanja svojih predaka.Predsjednica Jevrejske opštine Tuzla Marina Rajner, govorila je o Danu sjećanja te dodala da je položaj Jevreja u Tuzli dobar.


Tuzlarije
U Tuzli su danas cvijeće položili predstavnici Gradskog vijeća Tuzla, Gradske uprave, direktori javnih preduzeća i ustanova, članovi Jevrejske opštine Tuzla, te drugi građani.

S. Mešić