TUZLARIJE - VIJESTI

22.02.2019.
Danas u Sarajevu:
Promocija knjige ˝Ljetopis o Kralju Tvrtku˝ Jasmina Imamovića

Tuzlarije


U Sarajevu će danas, 22. februara, biti upriličena promocija romana-hronike "Ljetopis o Kralju Tvrtku" Jasmina Imamovića, književnika, pravnika i gradonačelnika Tuzle. "Ljetopis o Kralju Tvrtku" je šesti roman Jasmina Imamovića.

- Riječ je o romanu koji je ispisan u prvom licu iz ugla ljetopisca i velikog dijaka koji se u knjizi zove Hotjan. Njegova ispovijest je priča o prvom i najvećem bosanskom kralju, o srednjovjekovnoj Bosni s kraja 14. stoljeća… Roman je obilato potkrijepljen historijskim činjenicama, obiljem citata i originalnih listova, povelja i drugih dokumenata koji svjedoče o napretku i snazi tada najveće banovine, a zatim kraljevstva, rekao je književnik Faruk Šehić.

Književnik Filip David kaže da Imamović nalazi sjajno uporište u historijskoj građi te da uspješno približava jedno vrijeme koje je važno za Bosnu i njenu historiju.

Jasmin Imamović do sada je objavio romane "Ubijanje smrti", "Besmrtni jeleni", "Obožavatelj trena", "Molim te zapiši" i "Slana zemlja". Njegovi romani i kratke priče su prevođeni i nagrađivani.

Promocija knjige "Ljetopis o Kralju Tvrtku" bit će upriličena 22. februara u 15:30 sati u sarajevskom Klubu 1.

Priredio(la): RTV7