TUZLARIJE - VIJESTI

25.03.2019.
Udruženje muzičkih umjetnika:
Prezentovane aktivnosti organizacije Festivala „Sevdalinko u srcu te nosim“

Predstavnici Udruženja muzičkih umjetnika su protekle sedmice u kabinetu gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića prezentovali aktivnosti u okviru organizacije 11. Festivala sevdaha „Sevdalinko u srcu te nosim“ koji će se održati u drugoj polovini mjeseca juna u Tuzli.

Tuzlarije


Gradonačelnik Imamović je istakao da će Grad Tuzla i sve nadležne službe i ove godine podržati Festival koji je postao jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija za promociju pjesme sevdalinke, ali i svih ostalih sadržaja koji se vežu za kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine.

Posebno je istakao inicijativu Udruženja za uvrštavanje sevdalinke na reprezentativnu UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine.

Sastanku je prisustvovao i direktor Turističke zajednice Tuzla Edin Jahić, koji je kazao da je pjesma sevdalinka prepoznatljiva i kulturna i turistička vrijednost cijele države, te je najavio održavanje posebne sesije i panel diskusije koja će se održati 28.aprila na ovu temu.

Gradonačelnik je kazao da će nadležne službe Grada pomoći pri realizaciji ovogodišnjeg Festivala, imajući u vidu da ove godine Festival traje tri dana i da se između ostalih lokacija, finalni dio svake večeri održava na centralnom gradskom trgu.