TUZLARIJE - VIJESTI

19.04.2019.
Najava:
Dani Pečuha u Tuzli
Srijeda, 24. april 2019. godine


Grad Tuzla je od 1999. godine ili tačno 20 godina grad pobratim sa mađarskim gradom Pečuhom. Istorija Pečuha je stara oko 2000 godina. Postojao je kao vojni grad u Rimskom carstvu pod imenom Sopianae. 2000 godina staro drevno kršćansko groblje i oslikane grobnice dio su UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. U Pečuhu je oformljen prvi fakultet u Mađarskoj 1367. godine, a nakon 150 godina turske vladavine, gentrifikacijom i industrijalizacijom nastale su legendarne pečuške firme, kao što je na primjer fabrika porculana Zsolnay.

Tuzlarije


U Pečuhu je rođen otac Op-arta Victor Vasarely, kao i brojni velikani škole Bauhaus koja ove godine slavi 100. godišnjicu, kao na primjer Breuer Marcell, Molnár Farkas i Forbát Alfréd.

Grad Tuzla, a posebno gradonačelnik Jasmin Imamović, su imali značajnu ulogu u dobijanju titule „Pečuh 2010 – Glavni grad kulture Evrope“, te je Tuzla kao dio južnog kulturnog pojasa, svojim šarolikim programom imala veliku ulogu u okviru programa „Pečuh 2010 - Glavni grad kulture Evrope”.

Gradonačelnici Pava Zsolt i Jasmin Imamović potpisali su 2009. godine potpisali i Memorandum o kulturnoj saradnji u cilju održavanja programa „Pečuh 2010 – Glavni grad kulture Evrope“.

U proteklim godinama saradnja između ova dva grada je bila iznimno aktivna. Posebno se mogu istaći programi razmjene u kulturi, gostovanja pozorišnih predstava i sudjelovanje na raznim sportskim događajima. Saradnja između univerziteta u Tuzli i Pečuhu je također vrlo efikasna i doprinijela je uspjehu brojnih zajedničkih programa.

Velika je čast da je u okviru Sedmice mađarske kulture u Bosni i Hercegovini, na inicijativu ureda zamjenika državnog sekretara za kulturnu diplomaciju pri Ministarstvu vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske došlo do programa Dani Pečuha u Tuzli, koji će se održati 24. aprila 2019. godine.

Pored Grada Tuzle, partneri u organizaciji su JU Centar za kulturu, JU Narodno pozorište i UG „Kuća plamena mira“.


DANI PEČUHA U TUZLI

SRIJEDA, 24.4.2019.
13.00 – Koncert Daniel Speer Brass grupe (Trg slobode)
http://www.dsb.hu/angol/a%20zenekar.html
https://www.youtube.com/watch?v=hcUZQHaEUFw

Svi članovi benda studirali su na muzičkoj akademiji Liszt Ferenc u Pečuhu. Band je dobio ime po njemačkom kompozitoru, koji je živio između 1636. i 1707. Cilj Daniel Speer Brass-a je da prikaže, popularizuje i objavi ljepotu duvačke muzike. Njihov repertoar je inspirisan muzikom pet vjekova. Renesansnim i baroknim djelima, te djelima klasičnih, romantičnih, suvremenih kompozitora, duvači nastupaju u koncertnim dvoranama, crkvama, dvorcima i trgovima. Pored mnogih uspješnih nastupa na domaćim koncertima, nastupali su i u Štutgartu, Berlinu, Sofiji, Parizu, Bukureštu i Trieru. Njihov program u Tuzli će biti obogaćen sa jazz-pop-rock evergrinima, praćen interesantnim pokretima i humorom.


18.00 – Zvanično otvaranje Dana Pečuha u Tuzli, obraćanje gradonačelnika Pečuha i
Tuzle, Pave Zsolta i Jasmina Imamovića

Izložba fotografija i likovne umjetnosti Pečuha
(Međunarodna galerija portreta)

Kako bi se prilagodila strukturi prostora Međunarodne galerije portreta u Tuzli, izložba je postavljena tako da obrađuje tri tematike koje daju pregled savremene pečuške umjetnosti i Zsolnay proizvoda izrađenih u ikonskoj fabrici porcelana u Pečuhu. U foajeu se mogu vidjeti djela fotografa Marsalkó Pétera, koja na 20 fotografija velikog formata prikazuju Pečuh, a u dvije vitrine su izložene Zsolnay umjetnine. U glavnoj dvorani nalaze se radovi pečuških savremenih slikara i vajara (Pinczehelyi Sándor, Nyilas Márta, Varga Rita, Mátis Rita, Pál Zoltán, Miklya Gábor, Kuti László, Nyári Zsolt). Pored glavne dvorane, u sporednom prostoru, nalazi se serijal fotografija Zsolnay kulturne četvrti pod nazivom „Ovako je bilo – ovako je sad“ koja je nastala povodom Pečuh 2010 – Europski glavni grad kulture, i koja je postala sastavni dio kulturnog života grada.

20.00 – „Carmen“ Pečuški balet (Narodno pozorište Tuzla)
https://www.pecsibalett.hu/en/repertoire/carmen/91
https://www.youtube.com/watch?v=jHr4_JxQlfo
https://vimeo.com/113008965
Pečuški balet predstavom „Carmen“ nastupa u Narodnom pozorištu Tuzla. Na popularnu muziku G. Bizeta - R. Shchedrina, Riederauer Richárda, Zoltan Imre, umjetnički direktor baleta, dobitnik nagrade Harangozo i Balazs Vincze, dobitnik nagrade Seregi, zajedno su koreografirali i režirali ples, dok su dramaturgiju radili Uhrik Dora, plesna umjetnica, jedna od osnivača Pečuškog baleta i dobitnica nagrada Kossuth i Liszt Ferenc i Bohm Gyorgy, pozorišni režiser i dobitnik Jaszai Mari nagrade. Dobro poznata priča na sceni se pojavljuje na empatijski i inventivan način. Ulogu Carmen tumači Ujvári Katalin, a ulogu Don Josea tumači Molnár Zsolt dobitnik nagrade Harangozo.
Svi oni će tuzlanskoj publici
predstaviti dugovječnu, ali na novi i moderniji način urađenu predstavu "Carmen" koja govori o muško-ženskim odnosima. Kažu da je "Carmen" vječna tema s vječnom porukom, ali je ova predstava tehnički i koreografski predstavljala pravi izazov.