TUZLARIJE - VIJESTI

21.10.2019.
Obilježen početak radova na obnavljanju Sojeničkog naselja u Tuzli

U Tuzli je 2006. godine izgrađen prvi Arheološki park neolitskog sojeničkog naselja u Bosni i Hercegovini i jugoistočnoj Evropi. Riječ je o rekonstrukciji dijela neolitskog sojeničkog naselja otkrivenog u Tuzli.

Tuzlarije


Muzej na otvorenom koji predstavlja dio arheolološke i historijske prošlosti Tuzle veoma je zanimljiv posjetiocima. Međutim, vremenom je došlo do oštećenja nekih dijelova Sojeničkog naselja, vrijeme je da se uradi rekonstukcija i obogati sadržaj.

Tuzlarije


Danas je na lokalitetu Arheološkog parka neolitskog sojeničkog naselja u sklopu kompleksa Panonskih jezera u Tuzli, obilježen početak radova na sanaciji parka.

Tuzlarije


Radovi će se izvoditi u okviru projekta "Novi život neolitskog naslijeđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja - NeoLIFE" čija je ukupna vrijednost oko 600.000 EUR, gdje 75% vrijednosti projekta finansira Evropska unija dok partneri na projektu učestvuju sa oko 25% vrijednosti projekta. O uspješnosti apliciranja Gradske uprave govorila je projekt menadžer Svjetlana Kakeš.O samom Sojeničkom naselju kao nečemu jedinstvenom i karakterističnom za Tuzli govorio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.Sredstva Projekta namijenjena aktivnostima Grada Tuzla iznose oko 195.000 EUR, od čega je vrijednost radova koji će se izvoditi na lokalitetu Arheološkog parka neolitskog sojeničkog naselja u Tuzli oko 85.000 EUR. Već niz godina ovaj Park služi kao posebna turistička atrakcija u sklopu kompleksa "Pannonica" i u narednih 6 mjeseci će se raditi na njegovoj sanaciji i neophodnim popravkama, kako bi već za narednu turističku sezonu otvorio svoja vrata u osvježenom ruhu. Prisutnima se obratio i direktor Panonike Maid Porobić:Tuzlarije


Projekat "Novi život neolitskog naslijeđa u prepoznatim prirodnim područjima od velikog značaja – NeoLIFE" zajedno realizuju Grad Užice, Grad Tuzla, Srednja umjetnička škola Užice i Opština Milići. Projekat kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija - Bosna i Hercegovina 2014 - 2020, u okviru finansijskog Instrumenta pretpristupne pomoći (IPAII). Tijelo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

S.M.