TUZLARIJE - VIJESTI

02.11.2019.
Klub vijećnika SDA u GV Tuzla:
Izričito smo protiv Odluke o uvođenju komunalnih naknada

Većina u Gradskom vijeću Tuzla na čelu sa SDP BiH je na 38. redovnoj sjednici donijela Odluku o uvođenju komunalnih naknada za građane i privrednike. Navedenim postupkom izignorisali su protivljenje velikog broja građana ovoj Odluci – ističe se u saopštenju Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla.

Tuzlarije


Predviđeno je da naknadu plaćaju vlasnici kuća i stanova koji imaju centralno grijanje. U prvoj zoni plaćat će se 1 KM po metru kvadratnom u stambenim i 3 KM u poslovnim prostorima. Na godišnjem nivou za stan od 60 kvadrata plaćat će se 60 KM.


„Nisu se stekli uslovi za uvođenje komunalne naknade. Smatramo da vlast treba prvenstveno da omogući građanima Tuzle subvencije na uvođenje centralnog grijanja te da se tako utiče i na smanjenje zagađenja u gradu, a ne da uvodi dodatna opterećenja. Ova Odluka je ishitrena, nastoji se nametnuti građanima bez prethodne analize o mogućim posljedicama na standard stanovništva i privredu “ – kažu u Klubu SDA Tuzla.

Navedena Odluka je doživjela nekoliko promjena u odnosu na onu koju je predložio Kolegij gradonačelnika. Tako je od plaćanja komunalne naknade oslobođeno nekoliko kategorija stanovništva: penzioneri, članovi porodice šehida, poginulog borca, umrlog, nestalog borca i umrlog ratnog vojnog invalida, ratni vojni invalidi, nezaposleni demobilisani borci, članovi porodice ratnog vojnog invalida i nezaposlenog demobilisanog borca, zatim korisnici stalne novčane pomoći, korisnici prava na ličnu invalidninu, dodatka za njegu i pomoć od strane drugog lica i ortopedskog dodatka, civilne žrtve rata i članovi porodica poginulih civilnih žrtava rata. 

Vijećnici Stranke demokratske akcije u Gradskom vijeću Tuzla su prije glasanja o Odluci o uslovima i postupku ostvarivanju prava na subvencioniranje komunalne naknade napustili sjednicu izražavajući protest zbog svega navedenog. Prije napuštanja sjednice su tražili da izvjestilac gradonačelnik Jasmin Imamović povuče Odluku o naplati komunalne takse kao predlagač, jer na to zakonski ima pravo, što je gradonačelnik kategorično odbio.

„Mi nismo glasali za ovu Odluku u junu mjesecu, ona je od samog početka na klimavim nogama i puna je propusta. Sada ne želimo da učestvujemo u saniranju posljedica ovakve Odluke i ističemo da su ove korekcije i uvođenje subvencija urađene samo pod pritiskom javnosti. Dakle, danas imamo donošenje Odluke o subvencijama, nismo glasali za tu Odluku, želimo da se Odluka ukine do nekih vremena kada građani budu imali bolje plate i kvalitetnije komunalne usluge.” - navodi se u saopštenju Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla.