TUZLARIJE - VIJESTI

19.08.2019.
Najava 6. Regionalne likovne kolonije ˝Slovenci u Tuzli 2019˝

Udruženje građana slovenačkog porijekla Tuzla i Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu će u periodu od 19.08. do 25.08.2019. godine će organizirati šestu likovnu koloniju "Slovenci u Tuzli 2019".

Tuzlarije


Na ovogodišnjoj regionalnoj likovnoj koloniji učešće će uzeti devetnaest akademskih i ljubiteljskih umjetnika, koji su porijeklom Slovenci, a dolaze nam iz BiH, regiona i šire.

Ovogodišnji učesnici su:
1. Marijana Gregl – Bikar S. Karlovci Srbija
2. Tatjana Rašković – Bosnić Banja Luka
3. Ljiljana Čuček Novo Mesto, Slovenija
4. Dragan Gačnik Zenica, BiH
5. Mirjam Gremes Hibbing, USA
6. Irena Schmidt – Hribar Ottawa, Kanada
7. Melada Huseinagić Tuzla, BiH
8. Boža Jambrek Šentjernej Sovenija
9. Borka Jokić Tuzla, BiH
10. Anica Krašna – Kocijan Maribor, Slovenija
11. Ivan Kosmos Split, Hrvatska
12. Zvonko Ostojić Kakanj, BiH
13. Lidija Stehlik Split, Hrvatska
14. Jelena Šehović Sarajevo, BiH
15. Nura Šehović Sarajevo, BiH
16. Zlatko Šehović Sarajevo, BiH
17. Radmila Jeremić Čurčin Beograd, Srbija
18. Metoda Turk Šmarjenske Toplice, Slovenija
19. Vlatko Zimmer Tuzla, BiH

Osnovni cilj organiziranja likovne kolonije u Tuzli jeste druženje učesnika, stvaranje likovnih djela – veduta Tuzle, širenje kulturnog djelovanja i razmjena iskustava sa umjetnicima kako iz BiH, Slovenije tako i šire. Likovnu koloniju karakterizira individualni rad umjetnika koji učestvuju u koloniji uz pratnju mentorice Borke Jokić.

Drago nam je najaviti da će ove godine u sklopu manifestacije biti održana i promocija knjige "Slovenačka nacionalna manjina u BiH" autora Dušana Tomažič te nastup ženskog zbora "Slovenčice" pod dirigentskom palicom Samre Ibrahimović.
Promocija će biti održana 23.08.2019 u Kući plamena mira sa početkom u 19. sati.

Likovna kolonija se završava otvaranjem izložbe likovnih radova česnika 24. 08. 2019. godine u 19. sati u Kući plamena mira.

Pozivamo medije i sve zainteresovane građane da svojim prisutvom uveličaju ovogodišnju likovnu koloniju, da dodju u Kuću plamena mira družiti se sa sudjelovateljima likovne kolonije i da prisustvuju stvaranju umjetničkih djela.

Šestu Regionalnu likovnu koloniju su podržali Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK, Grad Tuzla.