TUZLARIJE - VIJESTI

31.05.2019.
˝TUZLASCOPE˝ - dvorana Kaleidoskop:
Projekcija filma ˝Pasje popodne˝

Film "Pasje popodne" će imati svoju projekciju u petak, 31.5., sa početkom u 19:30 na sceni Pozorišta mladih (dvorana Kaleidoskop).

Tuzlarije


"Pasje popodne" je film Sidneyja Lumeta iz 1975. s Al Pacinom i Johnom Cazaleom u glavnim ulogama. Temeljen je na stvarnim događajima o pljački banke 1972. godine kada Sonny Wortzik zajedno sa svojim partnerom Salvatoreom Naturileom, drži taoce u jednoj banci u Brooklynu, New York.

Od samog objavljivanja film je zarađivao pozitivne kritike. Vincent Canby nazvao ga je "najpreciznijim i najblistavijim filmom o New Yorku Sidneyja Lumeta" te je pohvalio "briljantne karakterizacije" cijele glumačke postave. Roger Ebert nazvao je Sonnyja "jednim od najzanimljivijih modernih filmskih likova" te je ocijenio film s 3, 5 zvjezdice od moguće 4. Kako vrijeme prolazi, film i dalje nastavlja dobivati pozitivne recenzije.

Projekcija je dio projekta "TUZLASCOPE", pokrenutog tokom 2018. godine u saradnji sa JU Kinotekom Bosne i Hercegovine u Sarajevu, a kojeg finansira Fondacija tuzlanske zajednice uz podršku Centra za kulturu Tuzla. Plan projekta čine redovne projekcije filmova na 35mm filmskoj traci, snimanje kratkih filmova, realizacije filmskih radionica te izložbe filmskih plakata. Tvorac ideje ove vrste je dugogodišnji član Udruženja "Mladi Tuzle" i Pozorišta mladih Tuzle Benjamin Bakija.

Za više informacija i rezervacije: 061 365 600