TUZLARIJE - VIJESTI

04.09.2019.
Počeli 19. Književni susreti Cum grano salis:
Pomovisana knjiga Hatidža, devetnaest odjeka jedne pjesme

Srebrenička majka Hatidža Mehmedović, za pjesnika, esejistu, književnog kritičara i prevodioca Mileta Stojića, antička je heroina našeg vremena. Na godišnjicu njene smrti, na svom FB profilu objavio je svoju pjesmu o njoj koju je napisao prije četiri godine i objavio u knjizi "Himna poraženih".

Tuzlarije


Nakon objave ubrzo su počeli da stižu prevodi pjesme, te za za vrlo kratko vrijeme od prijatelja iz raznih dijelova svijeta dobio 19 prevoda. Tako je i nastala knjiga "Hatidža", jedna pjesma u 19 odjeka. Mnogi su željeli dati doprinos ovoj specifičnoj knjizi pa je tako i slikar Halil Tikveša uradio ilustracije.Promocijom knjige "Hatidža" počeli su 19. Književni susreti "Cum grano salis". Glumica Hasija Borić-Stojić, pročitala je pjesmu na bosanskom, engleskom i njemačkom jeziku, a pjesnik Hadžem Hajdarević govorio je o samoj pjesmi kao i svom prijatelju i kolegi Stojiću.

Hajdarević je rekao da se na ovakvim promocijama teško govori, sam autor je na prošloj pustio suzu ali ovakve promocije bude i nadu i suosjećanje. Uz Marka Vešovića Stojića smatra najvećim našim pjesnikom te ističe da je Stojić najčestitiji bh. pjesnik, te da sama pjesma govori o Stojiću i kao čovjeku i kao pjesniku.

Mile Stojić je rekao da se o genocidu puno pisalo, da nije imao pretenzija, a ni daha ni dara da piše o samom genocidu nego je izabrao jednu majku, Hatidžu Mehmedović, koja je u dvorištu njegovala tri jele, u znak sjećanja na ubijene sinove i muža. Žena koja je rekla da "kad bi se moje srce otvorilo tuga bi pomorila pola svijeta", a koja je svojim ponašanjem pokazala da je ljudsko dobro jače od zla.

Tuzlarije


Knjiga je izašla iz štampe 2019. a sav tiraž će biti poklonjen Memorijalnom centru Potočari.

S.M.