TUZLARIJE - VIJESTI

05.09.2019.
19. Književni susreti Cum grano salis:
Predstavljena knjiga Bunker Patka autora Mirjane Đurđević i Branka Mlađenovića

Bunker Swing roman je neobičan zbog načina na koji je napisan. Naime, ovaj roman zajedno su napisali Mirjana Đurđević i Branko Mlađenović. Književnica Mirjana Đurđević jedna je od dobitnica prestižne nagrade "Meša Selimović", autorica je brojnih romana i poznato ime, dok je Branko Mlađenović, tada kada su pisali roman (prije šest godina) bio relativno nepoznat.

Tuzlarije


U okviru 19. Književnih susreta Cum grano salis večeras je održana promocija nastavka romana Bunker Swing koji se zove Bunker Patka.

Prema riječima Branka Mlađenovića, sama ideja o pisanju nastala je slučajno. Mirjana je imala želju da nauči kako se peče rakija pa se zato zainteresovala i čak kupila i kazan. Branko joj je pokazivao i onda su, sve to radeći i šaleći se, konstatovali da bi bilo dobro da napišu priručnik o pravljenju rakije. Na kraju su razradili ideju za pravi roman.

Radnja romana se dešava tridesetih godina prošlog vijeka, imigranti u Americi se bave legalnom proizvodnjom rakije, prije početka rata vraćaju se u tadašnju Jugoslaviju. Dosta su istraživali o prohibiciji, muzici, urbanizmu, proizvodnji alkohola da bi dobili autentičan roman sa posebno zanimljivim likovima. Književni kritičari Arsenić i Srdić kazali su da je gotovo nemoguće razlučiti kad piše jedno, kad drugo, toliko je to vješto urađeno. Inače ovakav način pisanja jeste rijedak ali ne i nepoznat, posebno kod ruskih autora.I prva i druga knjiga se mogu čitati samostalno, postoje ideje da se uradi mini serijal ili film, čak su napisali i scenario ali za sada je problem novac.
Tuzlarije


Osim autora, o romanu su govorili književni kritičar Vladimir Arsenić, član žirija 19. Književnih susreta Cum grano salis i književnik Srđan Srdić, selektor za Srbiju na ovogodišnjim Književnim susretima.

Danas je održana i promocija romana koji je ušao u uži izbor za Nagradu Meša Selimović "Unutrašnjost" autora Miće Vujičića, a zatim je Marko Šelić Marčelo predstavio svoju knjigu Malterego: Knjiga druga: Higijena nesjećanja.


Program za petak (6. septembar 2019.)

(Atelje Ismeta Mujezinovića)

12:00 Senka Marić: Kintsugi tijela (roman nominovan za Nagradu "Meša Selimović")
Moderatorica: Kristina Ljevak

17:00 Julijana Adamović: Divlje guske (roman nominovan za Nagradu "Meša Selimović")
Moderatorica: Kristina Ljevak

18:00 Adnan Hamidović Frenkie: Koraci
Promotori: Andrej Nikolaidis, Boris Lalić

20:00 Emir Imamović Pirke: Terorist (roman nominovan za Nagradu "Meša Selimović")
Moderatorica: Kristina Ljevak

S.M.