TUZLARIJE - VIJESTI

19.08.2019.
Održana sjednica Kolegija gradonačelnika Tuzle:
U planu niz projekata komunalne infrastrukture

DD "Centralno grijanje Tuzla" u 2018. godoni poslovalo je pozitivno, zagrijavanje stanova se odvijalo bez problema i zastoja, izvršen je remont, rečeno je između ostalog na danas održanom Kolegiju gradonačelnika Tuzle.

Tuzlarije


Osim Izvještaja o radu i poslovanju Centralnog grijanja, gradonačelnik i njegovi saradnici razmatrali su Izvještaj o izvršenju Budžeta kao i korištenje Tekuće rezerve za prvih šest mjeseci 2019. godine, Informaciju o realizovanim projektima iz oblasti komunalne infrastrukture, Izvještaj o procjeni štete od poplava u junu 2019. godine.

Gradonačelnik Tuzle istakao je spremnost premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića da zajednički realizuju gradnju Istočne tribine stadiona Tušanj i već sutra će biti održan sastanak na kojem će dogovoriti detalje saradnje u realizaciji zajedničkog cilja, a o radu Kolegija je rekao:O radu i planovima Centralnog grijanja, izvjestio je tehnički direktor Suljo Sarić.Ukupno planirana sredstva u Budžetu Grada Tuzla za 2019. godinu iznose nešto više od 65 miliona KM, obuhvataju prihode i primitke koji se planiraju ostvariti u 2019. godini, procjenjeni suficit iz prethodne godine i neutrošeni dio kreditnih sredstava. U prvih šest mjeseci 2019. godine ukupno ostvarena sredstva iznose nešto više od 31 milion KM, ili 48, 48% u odnosu na plan. Ukupno ostvareni prihodi i primici za prvih šest mjeseci 2019. godine iznose nešto manje od 23 miliona KM ili 40, 92 %. Evidentirana je manja prodaja građevinskog zemljišta u vlasništvu Grada, o čemu je govorila pomoćnica gradonačelnika za budžet i finansije Suada Isaković.Niz projekata komunalne infrastrukture je u toku, za puno njih je sve spremno za početak ali se čeka završetak radova koji su u toku da ne dolazi do velike blokade saobraćaja u gradu.

Radovi na raskrsnici kod Tenisa bi se trebali završiti u prvoj polovini septembra, planirana sredstava su 520.000 KM ali je u toku radova ukazana potreba za dodatnim sredstvima zbog sanacije i kompletne izmjene vodovodnih i kanalizacionih cijevi u ulici Mirze Delibašića. Kada se radovi na uređenju ove raskrsnice završe počinju radovi u istočnom dijelu grada u MZ Solana, na potezu Kreka - Irac, zatim raskrsnica kod Livnice i Paša Bunara. Sve je spremno i za početak radova na postavljanju četiri usporivača brzine na Stupinama ali se čeka završetak biciklističke trke koja je planirana 25. augusta. Ovo su samo neki od projekata koje je u opširnom izlaganju spomenula šefica Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica, Mirela Uljić.

U junu 2019. godine poplava je zahvatila 32 mjesne zajednice. Veličina ugroženog područja iznosila je 375 hektara, uglavnom obradivog zemljišta. Zaprimljena je 341 prijava štete od strane građana i pravnih lica. Nakon provedenog kompletnog postupka procjenjivanja štete, rečeno je da je ukupna šteta iznosi 1.431.432, 00 KM. Naglašeno je da je potrebno jačati kapacitet za zaštitu od poplava, čišćenje i regulaciju potoka i rijeka, nabavku sredstava i opreme za zaštitu od poplava, izgradnja zaštitnih objekata i panela, obuku stanovništva i drugo.

S.M.