TUZLARIJE - VIJESTI

26.09.2019.
Odlučeno na Gradskom vijeću Tuzla:
100.000 pa još 400.000 KM za FK Sloboda

Tuzlaci su jako vezani za FK Sloboda i s pažnjom prate sve što se dešava. Ovih dana nema puno razloga za radost. Sloboda igra sve lošije, a igrači ne primaju plate.

Tuzlarije


O stanju u Slobodi raspravljano je i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Tuzla. Prisutnima se prvo obratio predsjednik Upravnog odbora Sead Kozlić, koji je govorio o genezi problema u Slobodi, te od vijećnika tražio pomoć za opstanak Kluba.Priliku da se obrati dobio je i Aleksandar Jović iz Udruženja građana "Prijatelji FK Sloboda" koji je između ostalog rekao da je Sloboda glavni kandidat za ispadanje iz Lige. Smatra da je Sloboda trenutno u najvećoj poslijeratnoj krizi.

- Problem je finansijske prirode ali najveći problem su ljudski resursi, nesposobnost uprave, kazao je Jović ističući da su sve uprave do sada pravile gubitak.

Svaki Upravni odbor poslovao je sa minusom, kad vide da dalje ne ide odlaze, a dugovi ostaju. Krivac je Skupština Kluba, četiri mjeseca igrači nemaju platu.

Inače, Udruženje je osnovano za vrijeme jedne klupske krize iz 2013. godine i kao Udruženje su puno akcija organizovali, prikupili su preko 300.000 KM koje su donirali Klubu, a sve rade volonterski.

Ove godine iz Budžeta je izdvojeno preko milion KM za Slobodu. Planirano je odmah dati 100.000 za plate i stanarine, a nakon rebalansa Budžeta na oktobarskoj sjednici, odvojiti još 400.000 KM.

Rečeno je da su se osim Gradskog vijeća Tuzla uključili mnogi privrednici, posebno Mensur Alić, prikupljena su značajna sredstava ali još više nedostaje. U pitanju su milionska dugovanja koja su smanjena ali ostaje još dosta. Gotovo isti problemi se spominju dvije decenija pa je očito da treba smisliti konkretno rješenje kako na pravi način može funkcionisati i opstati Klub koji Tuzlacima toliko znači.

Za proslavu 100 godina od osnivanja Kluba, planirana je utakmica sa Dinamom.

S.M.