TUZLARIJE - VIJESTI

06.09.2019.
19. Književni susreti Cum grano salis:
Održana promocija romana ˝Kintsugi tijela˝ Senke Marić

Jedan od nominiranih romana za Nagradu "Meša Selimović", "Kintsugi tijela" Senke Marić, promoviran je danas u Međunarodnom Ateljeu "Ismet Mujezinović".

Tuzlarije


Senka Marić je poznatija kao pjesnjikinja, a njen prvi roman "Kintsugi tijela" vrlo je uspješan i jedan od onih koji ostavljaju snažan utisak na čitaoce.

Moderatorica promocije Kristina Ljevak, kazala je da nije u pitanju priručnik o karcinomu nego je bolest bila ispiracija za roman koji je vrhunska književnost.Autorica je ispričala priču o ženi koja je oboljela, sa svim onim s čime se susretala nakon toga, i potrebi da žena bude žena, biće, vrijedno ljubavi, pažnje, nježnosti, da se ne ograničava na bolesnicu, te da se ne posmatra isključivo kroz bolest. Bilo joj je važno da njena priča ne bude patetična nego da zadovolji estetiku romana. Senka je pojasnila i šta znači kintsugi.Iako nevelik formatom, roman "Kintsugi tijela", snažna je priča koja se dotiče mnogih važnih životnih tema kao što je odnos prema sebi, drugima, majčinsvu, feminizmu, društvu.

Tuzlarije


Na današnjoj promociji bilo je riječi o patrijarhalnom društvu u kojem se djevojčice odmalena uče da budu dobre, da budu fine. O društvu u kojem se djevojčicama govori šta ne trebaju raditi puno više nego šta trebaju, gušeći njihovu prirodu. Stalni pritisci, nametanje da se bude u svemu dobra, najbolja, silna životna trka, potreba da se ugodi svima prije sebi, često baš i dovodi do bolesti i duše i tijela.

Tuzlarije


Na kraju promocije Senka Marić je savjetovala mlade djevojke da nastoje da budu sretne, da ugode sebi, te da ne podliježu pritiscima modnih časopisa i društva.


S.M.