TUZLARIJE - VIJESTI

18.10.2019.
Održana promocija zbirke poezije i bajki ˝Riječi moga srca˝ Elme Jusić

U JU Narodna i univerzitetska biblioteka "Derviš Sušić" Tuzla, povodom Mjeseca knjige, održana je peta po redu promocija zbirke poezije i bajki "Riječi moga srca" Elme Jusić učenice 8. razreda OŠ "Humci" Čelić.
Tuzlarije

Do sada ova vrijedna učenica, mlada pjesnikinja i pripovjedačica imala je promocije svoje zbirke u svojoj matičnoj školi, u Domu kulture Brčko, u PŠ Šibošnica i Gradskoj biblioteci Čelić. Ovaj put tuzlanski hram kulture, Narodna i univerzitetska biblioteka u organizaciji Jasminke Hadžić, prof. bosanskoga jezika i književnosti i učenika OŠ "Centar" Tuzla.

Na početku promocije publici, koja je ispunila raspoloživa mjesta do posljednjega, a koju su uz Elminu blisku rodbinu i najbolju prijateljicu, sačinjavali učenici 6, 7, i 8. razreda OŠ "Centar" i poneki posjetitelj- čitatelj biblioteke koji je bio privučen milozvučnim tonovima Imanovog i Bakirovog instrumenta, ili natpisom sa plakata na ulazu u biblioteku, obratila se Amela Galešić, zaposlenica biblioteke u ime menadžmenta i ostalih zaposlenika.
Tuzlarije
Tuzlarije

Neki od učenika ove tuzlanske osnovne škole imali su čast uzeti direktno učešće u realizaciji ovoga književnoga susreta. To su moderator: Haris Ahmetović, tekstove pjesama i bajki su interpretirali učenici: Gabriela Spahić, Ibrahim Smajić i Iris Altumbabić, Mersad Mulić, Lejla Jahić, Sezen Kunosić, i Merjem Dautović, dok su Iman Rustemovć i Bakir Delić tonovima svoje violine, odnosno gitare pravili intermeca između izlaganja promotora: Ise Balkana, prof. razredne nastave i pisca, i Jasminke Hadžić, recenzentice i lektorice ovoga Elminog prvijenca.
Tuzlarije

U završnom dijelu promocije, kako sama autorica Jusić, tako i učenici OŠ"Centar" u podužem razgovoru iskazali su nepatvorenu zainteresovanost za put nastanka književnoga djela, mislima i osjećanjima Elme Jusić. Po razgovoru protkanom pitanjima i odgovorima zorno se zaključuje, da su publika, autorica i aktivni prezentatori uživali u ovom književnom druženju.