TUZLARIJE - VIJESTI

20.10.2019.
U petak na sceni Teatra kabare Tuzla biće izvedena predstava
˝Šta se bijeli u gori zelenoj˝ rađena po motivima djela Hasanaginica

U okviru IV Festivala premijera (11.10.2019-08.11.2019), u petak je odigrana predstava "Odiseja" autora Homera u kojoj su uloge ostvarili studenti treće godine glume Akademije dramskih umjetnosti Univerziteta u Tuzli.

Za naredni petak, 25.10.2019., premijerno će biti izvedena dokumentarno igrana predstava „Šta se bijeli u gori zelenoj?“. Nastala je u koprodukciji Teatra Kabare Tuzla, Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti Tuzla i Art Centra ANKATA.

TuzlarijeRiječ je o duo drami koja je rađena po motivima djela sljedećih autora: A. Isaković, A. Šantić, Lj. Simović, Lj. Ostojić, M. Ogrizović i T. Bakarić gdje dramaturšku adaptaciju i režijski koncept potpisuje Sadika Kahrimanović.


Sadika Kahrimanović, Hasanaginicu koristi kao simbol kroz koji tematizira položaj žene u odnosu na sistem, tradiciju i religiju u patrijarhalnom društvu. Predstava otvara mnoga pitanja o ravnopravnosti i nasilju nad ženama, ukazuje na mnoge propuste ne samo našeg društva nego civilizacije uopšte. Crpeći inspiraciju iz mentaliteta bosanskohercegovačkog čovjeka-redateljski okvir i dramaturška linija predstave može se preslikati na bilo koje geografsko područje, što način na koji se pitanje žene posmatra čini univerzalnim i vanprostornim.
TuzlarijeU predstavi igraju Sadika Kahrimanović i Feđa Zahirović. Mentorstvo nad kreativnim procesom potpisuje mr.sc. Damir Altumbabić, vanredni profesor. Odabir muzike i aranžman songova radio je Feđa Zahirović. Izvršni producent na predstavi je Ermin Avdić, također zadužen za ton i svjetlo.
Pozorišno umjetnički program koji slijedi:
-PETAK, 01.11.2019. u 19, 30 / „SAVRŠEN PROIZVOD“ / DRAMA
Autor: Lana Šarić i G.B.Shaw / Režija: Miroljub Mijatović / Koprodukcija: Bosansko narodno pozorište Zenica, Teatar kabare Tuzla i Studentska scena ADU Univerziteta u Tuzli
-ČETVRTAK, 07.11.2019. u 19, 30 / OMAŽ / Teatrološko-književno veče posvećeno bajkama u teatru / Produkcija: Teatar kabare Tuzla
-PETAK, 08.11.2019. u 18, 00 / „IVICA I MARICA“ / PREDSTAVA ZA DJECU / Autor: Braća Grim / Režija: Damir Altumbabić / Produkcija: Teatar kabare Tuzla
2. Hronika IV Festivala premijera 2019.Sve informacije i rezervacije ulaznica možete dobiti na broj telefona Teatra kabare Tuzla 035/264-733 ili na facebook stranici Teatra kabare Tuzla. Svoje ulaznice možete preuzeti svakim radnim danom u terminu od 15 do 19 sati na biletarnici Teatra kabare Tuzla (Hotel Tuzla). Dobro nam došli.
Pokrovitelji Festivala su: Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Grad Tuzla.