TUZLARIJE - VIJESTI

20.02.2020.
Niko ne smije biti zaboravljen
Postavljena memorijska počica za ubijene sugrađane na Slatini

Otkrivanjem pločice na Slatini, na mjestu gdje su 2. decembra 1992. godine poginuli civili usljed granatiranja, nastavljena se akcija “Niko ne smije biti zaboravljen”.

Tuzlarije

Kobnog 2. decembra 1992. godine tokom granatiranja grada sa položaja Vojske Republike Srpske, na Slatini su ubijeni Šefika Bajić, Ivica Bajtalo, Blagoje Jović, Hasnija Jusufović, Milena Ljubojević, Amir Mujačić, Faruk Šakambet i Anel Žunić. Taj dan je bio tragičan za Tuzlu jer su istog dana na lokalitetu kod zgrade poznate kao "Zenica" poginule trudnica Emira Sarajlić i Daniela Miholić.

Tuzlarije

Memorijsku pločicu koja je postavljena na jedan od nebodera na Slatinu, u čijoj su blizini naši sugrađani poginuli danas je otkrio gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović koji je zatim rekao:


Akciju uz pomoć Grada Tuzle, realizuje Fondacija Istina Pravda Pomirenje. Do sada je postavljeno desetak pločica na mjestima stradanja, a sam proces postavljanja ide sporije od očekivanja. Problem je prikupljanje podataka o stradalima, te je predsjednik Fondacije Sinan Alić još jednom zamolio građane za pomoć:Tuzlarije


Za ubijanje civila tokom rata 1992.- 1995. godine u Tuzli niko nije odgovarao. Ljudi su ginuli dok su obavljali svakodnevne poslove, stari, mladi, muškarci, žene, djeca, svih nacija i vjera.

Vezani tekst:

Sjećanje na Tuzlake ubijene 2.decembra 1992. godine


S.M.