TUZLARIJE - VIJESTI

26.06.2007.
Referentna grupa Tuzla
Saopćenje povodom privođenja stanovnika grada Tuzle


Referentna grupa Tuzla, mreža devedeset nevladinih organizacija, želi izraziti svoje žaljenje zbog čina privodjenja stanovnika grada Tuzle, bosanskohercegovačkih državljana, koji su 15.maja 1992. dali svoj značajan doprinos u zaustavljanju agresije nad BiH i odbrani grada Tuzle i okoline.

Sama spoznaja o neutemeljenosti potjernice, čiji medjunarodni kriterij nije adekvatno provjeren niti potvrdjen, predstavlja dogadjaj bez presedana u medjunarodnim odnosima i stvara osnovu za dalja kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

U situaciji izuzetno visoke osjetljivosti u domenu odnosa sa R Srbijom i složenom situacijom unutar BiH, ispaštajući posljedice nedosljednosti u sprovodjenju mjera i odredaba medjunarodnih relevantnih institucija zakazali su svi akteri kojima je prevashodna obaveza zaštita i promidžba osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Obje države, i BiH i R Srbija, ratificirale su Evropsku konvenciju o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda i Opću Deklaraciju o ljudskim pravima UN, koje ih obavezuju na poštivanje i zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Odredbe Sporazuma o saradnji Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora u BiH daje nam za pravo da zahtijevamo od nadležnih državnih organa BiH, poduzimanje hitnih mjera i aktivnosti u cilju zaštite i sigurnosti gradjana Tuzle i državljana BiH, a u okviru svojih zakonskih obaveza, ovlasti, propisa i odredaba.

Od svih predstavnika medjunarodne zajednice, očekujemo aktivno uključivanje i promptnu reakciju na polju zagovaranja i insistiranja, da se poštuju odluke Haškog tribunala i da se o spornom predmetu odlučuje u BiH, shodno odredbama i uputama Haškog tribunala koji se o ovome već zvanično očitovao.

Tražimo poštivanje procedura koje nadležni državni organi treba da provode prilikom prijema medjunarodnih potjernica, a u skladu sa potpisanim sporazumima i prihvaćenim procedurama koje treba da budu primijenjene.

Referentna grupa Tuzla sugerira i predlaže svim relevantnim subjektima u Bosni i Hercegovini i medjunarodnoj zajednici, da hitno pronadju mogućnosti za produženje važnosti pravila Rimskog puta, odnosno za pronalaženje odgovarajućeg medjunarodno-pravnog substituenta koji će omogućiti zaštitu i sigurnost naših gradjana u BiH, susjednim zemljama i svijetu.

Za Referentnu Grupu Tuzla,
Sabina Mujezinović,
Ko-ordinatorica