TUZLARIJE - PREPORUKA ZA ČITANJE

02.07.2017.
Preporuka za čitanje:
Neizbrisivo sjećanje Elen Gremijon


Za odmor se obično bira laganije, pitko štivo. Jedan od romana koji je dobar za čitanje pored mora svakako je "Neizbrisivo sjećanje" autorice Elen Gremijon.

Tuzlarije


Neobična, pomalo nevjerovatna priča, a s druge strane, tako životna, moguća, smještena je u vrijeme kada njemačke trupe ulaze u Francusku. Mladi, zaljubljeni par, kojem život nije pokazivao lošu stranu, odmah nakon vjenčanja sustižu nedaće. Prve bračne noći saznaju da su im poginuli roditelji, vozili su se zajedno, sretni zbog svoje djece i novog prijateljstva.

Nakon prvog šoka par se susreće s drugim problemom, ženinom neplodnošću. U romanu se opisuje njena snažna želja da postane majka, ta opsjednutost dovešće do velikih obrata u životima nje, muža, kao i onih oko nje. Milioni mrtvih u strašnom ratu, logori, stradanja, do temelja razoreni gradovi sporedni su u poređenju sa željom da postane majka.

Nije nevažno istaći da je to vrijeme kada se rađanje djece podrazumijevalo nakon sklapanja braka, a nakon ratnih stradanja su posebno propagirali potrebu za brojnošću nacije. Toliki pritisak, bol duše za jednu mladu ženu, navešče je na odluku čije će posljedice osjetiti mnogi.

Roman je o ljubavi, povjerenju, porodičnim tajnama, koje, izgleda kad-tad izađu na vidjelo, nekad i nakon smrti glavnih aktera.

Obimom nevelik roman, napisan je dinamično, drži pažnju čitaoca. Elen Gremijon načinom pisanja utiče na promjenu mišljenja kod čitaoca, te "drži stranu" čas jednom, čas drugom, navodeći ga na razmišljanje.

Gospođa M, Ani, Kemij, Luj, Pol, ... sa svojim manama i vrlinama, svaki na svoj način zanimljivi su likovi romana "Neizbrisivo sjećanje" koji vrijedi pročitati.

S.M.