TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

21.12.2020.
Preporuka za čitanje:
Fredrik Bakam ˝Mi protiv vas˝

U malim mjestima svi se znaju. Mještani obično vode jednostavne živote, imaju malo mjesta za izlazak i zabavu. Jedno od takvih mjesta je Medvjedgrad. Život grada počinje kada krene i hokejaška sezona, sve se vrti oko hokeja, ako ga ne igraju, onda budno prate.

Ružan događaju u Medvjedgradu će poremetiti njegov mir. Ništa više neće biti isto, niti Medvjedgrad, niti odnosi između ljudi. Nemili događaj će ih podijeliti.

Tuzlarije


Knjiga "Mi protiv vas" nastavak je Medvjedgrada, Fredrika Bakama. Opisuje se rivalstvo klubova iz Medvjedgrada i Vresa. Nije u pitanju samo sport jer su nekadašnji najbolji prijatelji, igrači istog tima, sada na suprotnim stranama. Nakon silovanja vrlo mlade djevojke od strane jednog od najboljih igrača, mještani žive sa spoznajom o tom događaju. Biraju strane, to je bila prilika da se pokaže ko je kakav. Postavlja se pitanje kako su odjednom jedni drugi počeli da mrze, a odgovor se krije u spoznaji da su mržnja i zloba imali priliku da isplivaju.

U nastavku Medvjedgrada dolazi do otkrivanja tajne jednog od najboljih igrača Medvjedgrada. Bakman i u ovoj knjizi pokazuje šta znači biti drugačiji na bilo koji način. Često se dešava da oni koji su u manjini, pate. Žrtva postaje kriva jer je svojom prijavom narušila mir grada, vrijeđaju i odbaciju ljude zbog seksualne orjentacije.

Dijelovi iz knjige:

(...) Nemoguće je izmjeriti ljubav, ali to nas ne sprječava da pronađempo načine i pokušamo. Jedan od najjednostavnijih je prostor. Koliko smo prostora spremni da pružimo drugima kako bi postali ono što žele da budu?(...)

(...) Mira je neutješno plakala u kuhinji, zarivši lice u džemper kako je kćerka ne bi čula. S druge strane vrata Maja je ležala u krevetu pod zidovima prekrivenim koncertnim kartama i plakala pod pokrivačem kako je majka ne bi čula. Hvala bogu što je roditelje tako lako prevariti. Toliko očajnički žele da budeš sretna da ti povjeruju čak i kad lažeš. (...)

(...)Put do normalnog života neshvatljivo je dug kad smrt izmakne oslonac pod nogama. Žalost je divlja životinja koja nas odvuče toliko daleko u tamu da nam se čini kako se nikad nećemo vratiti kući. Nikad se više nasmijati. Boli nas na takav način da više nismo sigurni da li je bol zaista prošla ili smo se samo na nju navukli.
(...)

Knjiga tematizira vršnjačko nasilje, manipulaciju građana od strane političara zbog svojih ciljeva, narušavanje porodičnih odnosa nakon preživljene tragedije ali i iskreno prijateljstvo i ljubav.

Tuzlarije


Knjige Fredrika Bakmana (1981) prevedene su na 40 jezika svijeta. Piše o običnim ljudima i njihovim problemima u realnim okvirima sa posebnom toplinom za slabije i drugačije.

S.M.