TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

31.05.2021.
Preporuka za čitanje:
Françoise Sagan ˝Četiri strane srca˝

Françoise Sagan napisala je svoj najpoznatiji roman "Dobar dan tugo" kada je imala 18 godina. Tim, kultnim romanom, stekla je svjetsku slavu. Bila je po mnogo čemu posebna žena koja je živjela punim plućima i nije se obazirala na tuđa mišljenja. Znala je da napiše kratak roman u kojem nema ni manjka ni viška. Sve kaže, opiše, zapetlja i raspetlja na stotinjak stranica.

Tuzlarije


Njen posljednji roman "Četiri strane srca" je u njenom stilu, majstorski napisan. Govori o životu dobrostojećih Fancuza sa dozom komičnosti.

U romanu opisuje mladi bračni par u kojem muža, nakon teške saobraćajne nesreće, proglase ludim. On provodi vrijeme u bolnicama, a njegova lijepa žena je spremna za ulogu udovice. Izabrala je i muziku za sahranu. Međutim, on se opravlja, ljekari kažu da je zdrav, dolazi kući i tada počinje zaplet romana.


Dijelovi iz romana:

(…) Za nju je ovaj povratak bio velika nesreća. Bila je tako divna kao udovica, ali našavši se kao "žena debila", ona je rado izjavaljivala pred bliskim prijateljima – onima koji su dijelili veoma otvoren društveni život – to je već drugo. Dakle, Mari – Lor je počela da mrzi ovog mladog čovjeka, kojeg je do tada podnosila i na neki neodređen način možda čak i voljela. (…)

(…) Razumije se, Ludvig – utvara čudom izliječena, porodice Kreson – zamišljao je kako će provoditi ljubavne noći sa svojom ženom u toj velikoj sobi. Međutim, mali poljski krevet, jedna biljka i nekoliko knjiga sačinjavali su sobu za odmor u prizmelju koja mu je bila u tom trenutku mnogo korisnija (…)


Tuzlarije


Françoise Sagan (1935–2004), bila je francuska dramatičarka, spisateljica romana i scenaristica.


S.M.