TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

10.09.2020.
Preporuka za čitanje:
Fredrik Backman ˝Moja baka vam se izvinjava˝

Djelo Fredrika Backmana "Moja baka vam se izvinjava" topla je i emotivna priča o odnosu djevojčice Else i njene bake. Nakon bakine smrti, koja je po mnogo čemu bila drugačija, Elsa otriva puno toga o svojoj baki kao i ostalima koji žive u njenoj zgradi.

Tuzlarije


Vrlo lijepo, sa specifičnim smislom za humor, napisana je priča, između ostalog i o onima koji su pomalo drugačiji. Koji se ne mogu ukalupiti u društveno prihvatljve norme. Priča daje vjetar u leđima onima koje iz nekog razloga nisu kao ostali. Napisana je iz ugla djevojčice koja ima 8 godina, mnogo šta djeluje djetinje, onako kako ih vidi dijete, kroz bajke koje je pričala njoj najdraža osoba ali to je samo privid, riječ je o ozbiljnim, životnim pričama.

Dijelovi iz knjige:

(...) Zbog toga je Elsa uvijek cijepala sve ceduljice koje su joj lijepili na ormarić. Na njima je pisalo da je ružna. Da je odvratna. Da će je ubiti. Elsa ih je cijepala na komadiće toliko sitne da su se jedva vidjeli i bacala ih u različite korpe za otpatke po cijeloj školi. Bilo je to djelo milosrđa, da ih baka nikad ne bi vidjela. Bilo je to djelo milosrđa prema piscima cedulja, jer bi ih baka satrala da je saznala za njih. (...)

(...) Naravno, nije trebalo to da učine, jer zapravo je postojala gomila stvari koje baka uopšte nije mogla da "pojmi". A osim toga je, za razliku od vlasnika preduzeća koje izdaje novine, imala veoma mnogo slobodnog vremena. "Nikada se ne kači s nekim ko ima više slobodnog vremena od tebe", govorila je baka. Elsa je to obično sebi prevodila kao "nikada se ne kači s nekim ko je živahan za svoje godine".


Tuzlarije


Šveđanin Fredrik Backman (1981.) kolumnist, književnik, postao je poznat nakon prvog romana "Čovjek po imenu Uve", po kojem je snimljen i film koji je bio nominiran za Oskara. Napisao je još "Moja baka vam se izvinjava", "Brit-Mari je bila tu", "Beartowni", "Put do kuće svakog jutra sve je duži".


S.M.