TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

03.08.2020.
Preporuka za čitanje:
Melania Macuko ˝Savršen dan˝

"Savršen dan" italijanske spisateljice Melanije Macuko, roman je koji opisuje jedan dan više osoba. Njihovi životi su na razne načine isprepleteni. Čitalac ima priliku vidjeti razmišljanja muškaraca, žena ali i djece, onih koji žive ugodno, onih kojima je život težak, kao i djece razvedenih roditelja. Vidi se ugao roditelja i djece, učenika i profesora, supruge i supruga, ljubavnika i ostalih.

Tuzlarije


Na vrlo zanimljiv način ispričana je priča o njima, a ono što treba posebno istaknuti je da spisateljica vješto donosi priču žene, žrtve porodičnog nasilja. Spoznaji da je predivan mladić u kojeg je zaljubljena nasilnik, udaji za njega, a onda i napuštanju. Njene patnje se gotovo povećavaju nakon što ga je napustila.

Niz je dijaloga u kojem se vidi na šta i kako reaguje osoba koja je bolesno ljubomorna i posesivna.

Svi likovi su zanimljivi, realni, cijela priča vrlo životna. Sve se dešava u Rimu, sa opisima grada kojih nema u turističkim prospektima.

Dijelovi iz knjige:

(...) Tamo je bilo više energije, dinamike, nade, stvari su se mjenjale, ideje rađale, umjetnici stvarali. Rim je oronuo i statičan, zapanjujuća žabokrečina. Prošlost ga je sprječavala da ima budućnost (...)

(...) Koliko si već dugo s tim novim tipom, upita Antonio. Sve vrijeme se smješkao, kao da ga se to ne tiče, ali Ema je već dvadeset godina poznavala taj osmijeh i taj Antoniev naizgled blag i nemaran ton, kojim je maskirao duboku patnju u njemu.

(...)Dobro joj je bio poznat taj osmijeh još od prvog zajedničkog ljetovanja. Bili su na kampovanju na Liparskim ostrvima. Opruženi u šatoru, nagi, ležali su na leđima i posmatrali zvijezde iza mreže za komarce. Antonio je pitao za ime. Kakvo ime, upitala ga je Ema, ne shvatajući šta je pita. Ime njenog prvog. (...)

(...)Te započe žalopojku o tome kako su u današnje vrijeme, u ovoj zaostaloj zemlji koja varvaski štiti figuru majke, šanse da razvedeni otac dobije starateljstvo nad djecom nikakve i kako ni žene nisu više što su bile, kako se ovo naše društvo bliži neumoljivo svom kraju, nema budućnosti jer svi jure samo za sopstvenom srećom, trenutnom i nalik na svačiju drugu, i kako treba pravnim sredstvima stati na put takvoj propasti (...)


Tuzlarije


Melanija Macuko rođena je u Rimu 1966. godine. Dobila je niz nagrada za svoje romane. Po romanu "Savršen dan", koji je posvetila znanim i neznanim ženama, snimljen je i film.


S.M.