TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

11.06.2022.
Preporuka za čitanje:
Vedrana Rudan ˝Kosturi okruga Madison˝

Knjiga "Mostovi okruga Madison", koju je napisao Robert James Waller i prema kojoj je snimljen istoimeni film sa Clintom Eastwoodom i Meryl Streep, spadaju u djela koja se mogu stalno čitati i gledati.

Tuzlarije


To je ljubavna priča ljudi u godinama, ona udata, majka dvoje djece, koja će pravu snagu ljubavi osjetiti sa strancem kojeg slučajno upozna kada joj muž i djeca budu na stočnom sajmu. Snaga priče je u tome što čitaoci ženu ne doživljavaju kao preljubnicu već kao osobu koja ima potrebu da osjeti ljubav, i koja će mnoge rasplakati jer odlučuje da ostane uz muža i kaže zbogom onome koga voli.

Nakon što je umrla, njena djeca čitajući dnevnik saznaju tajne dijelove iz života svoje majke.

Taj kultni roman, Vedrana Rudan koristi kao podlogu za pisanje svoje verzije koja se zove "Kosturi okruga Madison".

Vedrana Rudan stavlja priču u Hrvatsku (Rijeku). Pavica je žena koja ne voli svog muža, i koja se zaljubljuje u poznim godinama. Piše pismo svojoj kćerki, koja treba da ga pročita nakon njene smrti. U pismu otkriva svoj život, potrebe, strahove, težnje, sve.

Vedrana Rudan ne odustaje od svoj prepoznatljivog stila, bez dlake na jeziku, secira jedan brak usput opisujući i život kćerke, njenog muža, njegove ljubavnice, djeteta i drugih.

U pitanju je roman koji ima puno duhovitih ali i tužnih dijelova koji ga čije životnim.

Dijelovi iz knjige:

(…) Neko smo vrijeme nas troje imali lijep život. Možda smo ga mogli imati i na duže staze da ja nisam toliko isključiva, nikad ništa ne mogu oprostiti ni zaboraviti. Žao mi je zbog toga. A, opet, pitam se, zašto bismo morali oprostiti nekome ko nas ubode tako da to boli dok se živi? Onda pomislim kako ni taj ko nas je ranio nije baš toliko kriv da bi morao ispaštati pola stoljeća. I oni koji ubiju dobiju manju kaznu. Da li sam ja bila prestroga prema tvom ocu? Zato jer ga nisam voljela? Ni na startu? Možda je puno lakše oprostiti čovjeku kojeg voliš? Tek kada si s nekim koga ne voliš možeš imati principe kojih će se držati dovijeka? Da mi je Lovro učinio ono što je tvoj otac, da li bih prešla preko toga? Koje pitanje? Nema šanse, nema nikakve šanse da bi me Lovro mogao ikada i ikako povrijediti. U tome je razlika. (…)


Tuzlarije


Vedrana Rudan rođena je u Opatiji 1949. godine. Napisala je sedam knjiga koje su prevedene na desetak jezika. Prema njenim knjigama režirane su pozorišne predstave. Imala je svoju radio emisiju, pisala za mnoge časopise i uvijek bi dobila otkaz. Često nastupa na TV-u i redovno piše kolumne. Pametna, otvorena žena koja uživa da provocira i kaže što drugi ne smiju ni pomisliti.


Sabina Mešić