TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

10.01.2023.
Preporuka za čitanje:
Elizabet Nobl ˝Mojim kćerima s ljubavlju˝

Majka četiri kćerke, u dobi od 60 godina postaje svjesna da je njena bitka s rakom izgubljena, da joj je ostalo još samo malo. Šta može uraditi za to kratko vrijeme? Ne može popraviti pokvareno, zagladiti izgužvano, može da razmišlja o svemu, svom životu, mužu i djeci. Odluči da svakoj napiše pismo.

Tuzlarije


Nakon majčine smrti četiri sestre, po mnogo čemu različite, čitaju zadnje majčine misli i savjete. Iz pisama saznaju puno toga iz prošlosti, što povremeno narušava harmoniju između njih.

U knjizi se isprepliće prošlost i sadašnjost, opisuju likovi, osim Barbare koja umire, tu su njen drugi muž i kćerke koje imaju različite očeve.

Nije u pitanju knjiga koja će osvojiti posebne književne nagrade ali jeste jedna od onih životnih, u kojoj likovi dolaze u situacije koje se prilično često dešavaju.

Zbog brojnih ženskih likova, priče koja je uglavnom iz ženskog ugla, ovo je jedna od knjiga za koju se može reći da je ženska, ako se književnost može dijeliti na žensku i mušku. Druga očeva žena je maćeha, mamin muž očuh. Ružni nazivi za ljude koji znaju pružiti više pažnje i ljubavi od rođenih roditelja. U knjizi su opisane i njihove uloge u životima djece, osoba koje vole. Autorica se dotiče ljubomore, prevare, laži, istine koja osobađa onoga ko kaže ali nekad opterećuje i gotovo uništava onoga ko je čuje.

Dijelovi iz knjige:

(...)Čitajuči majčin dnevnik, Liza je shvatila da zapravo nikada nije razmišljala o svom ocu kao o osobi. Pretpostavljala je da sva djeca tako doživljavaju roditelje. On je bio samo tata, kao što su sve tate na cijelom svijetu uvijek samo tate. U njenom slučaju, čak nije ni dobar u toj ulozi. Nije živjela s njim od svoje četrnaeste godine. To su prilično nezgodne godine da ostaneš bez oca, koliko god da je loš. Ispravila je sebe. Nije on u to vrijeme bio loš otac, već užasan muž. Do tog doba Liza je bila uveliko odana i privržena majci. I Dženifer isto tako, iako je u tome bila manje vatrena i strastvena nego Liza. Kao i u svemu ostalom, kada je bila u tom uzrastu. (...)

Tuzlarije


Elizabet Nobl (1968.) napisala je sedam romana koje su prevedeni na razne jezike. Svi su dostigli Sunday Times Top 10 najprodavanijih. Njen roman The Reading Group bio je na prvom mjestu.

S.M.