TUZLARIJE - PREPORUKA ZA ČITANJE

23.07.2017.
Preporuka za čitanje:
Fadia Faqir - ˝Ime mi je Selma˝

Oni koji žele pročitati nešto za opuštanje, knjigu "Ime mi je Selma" bolje je da preskoče. To je dirljiva, potresna priča o tužnom životu jedne Selme.

Tuzlarije


Ostala je trudna prije braka, u Levantu, u beduinskoj porodici, u sredini gdje je to totalno neprihvatljivo. Toliko da brat može da je ubije. Oduzimaju joj tek rođenu djevojčicu, bolesna od čežnje za djetetom provodi neko vrijeme u zatvoru (jer je imala seks prije braka), a da nije u zatvoru bila bi vjerovatno ubijena. Zatim odlazi u Englesku gdje pokušava da počne život iz početka. Živi kao robot bez prestanka misleći na svoje dijete. Uz sudbinu Selme, Fadia Faqir, inače iz Jordana, piše o nevjerovatnim razlikama između istoka i zapada. Iz ženskog ugla saznaje se puno o načinu života, njihovim nadanjima i težnjama.

Iz romana "Ime mi je Selma"

(...) U Swan Cottageu sam ležala na krevetu gledajući kako se guli žbuka, i onda pada na pod. Soba je bila vlažna kao zatvorska ćelija u kojoj sam provela pet godina. "Samica", ponavljala sam za nadzornikom. Policajac mi je rekao da moram biti u ćeliji radi vlastite zaštite. Moje pleme je odlučilo da me ubije. (...)

(...) .) Bradavice su mi se napele pa sam ih blago trljala dlanovima. Mora da plače za mnom. Prepoznala sam taj vjetar. Mora da je tamo vani i zove me.

(...)Hvala Bogu da sam slijepa. Kad bi barem i moje srce bilo slijepo

(...)Njen grob se gotovo nije razlikovao od drugih grobova. Zemlja je bila malo odignuta, a moj otac je stavio drvenu dasku na kojoj je bilo urezano "Umrla 1990"

(...) Gledajući drvenu zdjelu punu grožđa na širokoj prozorskoj ploči, rekoh engleskoj gospođi: "Ne, ne idem nigdje, miss, ovdje sam sretna". Arianne, nadstojnica samostana, pokušavala je da mi priča o Isusu, koji je umro da bi spasio čovječanstvo. Zamolila sam je da mi je priča o Bogu. Prestala je ali je i dalje bila ljubazna i puna razumijevanja. Lišili su me svega: mog dostojanstva, mog srca, moje krvi i mesa. Majčino lice svijetlilo je od ljubavi kad mi je pričala priču o Džubejnu. Stalno mi je govorila da sam bolja od svih drugih, dok joj nisam povjerovala. A onda sam pala, upala. (...)

Fadia Faqir rođena je 1956. godine u Jordanu. Univerzitetska je profesorica u Velikoj Britaniji. U svojim romanima često se dotiče problema žena koje žive u zatvorenim sredinama, koji su joj dobro poznati, te šalje feminističke poruke boreći se za prava žena.

S.M.
Tuzlarije
Faqir