TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

17.04.2023.
Preporuka za čitanje:
Irving Stoun ˝Žudnja za životom˝

Što nije zapisano kao da se nije ni dogodilo. Zahvaljujući pismima između braće Vinceta i Thea van Gogha, danas znamo kako je živio i stvarao slikar Vinsent van Gogh (1953-1890).

Tuzlarije


Biografski roman Irvinga Stouna o životu holandskog slikara, “Žudnja za životom”, otkriva, ne samo detalje iz života sada slavnog slikara, nego i mnogih umjetnika (uglavnom slikara) čija se djela nalaze na zidovoma svjetskih galerija i muzeja, a stvarali su u vrlo teškim uslovima boreći se sa svim i svačim. Van Gogh rodio se u porodici dobrog imovinskog stanja. Neki su bili sveštenici, trgovci umjetninama i vlasnici galerija. Van Gogh je sa 15 godina počeo da radi u galeriji umjetninama, već tada je znao franuski, engleski i njemački. Mnogo je čitao i kada nije radio, provodio je dane u čitanju.

Nastojeći da ugodi roditeljima okušao se u raznim zanimanjima ali nije mogao protiv sebe. Njegova iskrenost je uticala na poslove koje je obavljao, govorio je ljudima da ne kupuju bezvrijedna djela. Za posao sveštenika nedostajala mu je vjera u Boga jer nije mogao da shvati toliku količinu zla i nesreće na svijetu.

Vremenom, u njega su prestali da vjeruju svi osim mlađeg brata. Theo ga je izdržavao preko 10 godina. Vinsent je znao danima da pije samo vodu samo da može kupiti boje. Bio je češće gladan nego sit, mogao je bez svega samo ne bez slikanja.

Slikao je nevjerovatnom brzinom. Iako su njegov stil kritikovali tražeći da slika bude kao fotografija, on je osjećao da to nije njegov način izražavanja. Bio je slikar postimpresionizma. Nakon serija tamnih slika otkrio je boje. Bilo je dana kada je slikao više slika u toku dana, jedno platno dnevno i tako dugi niz godina.

Doživljavao je ruganje, protjerivanje, odbijanje, njegov nezdrav život, slikanje po hladnoći, jakom suncu, vremenom su oslabili njegovo i psihičko i fizičko zdravlje. Nakon što je duži period slikao na jakom suncu, dobio je halucinacije i odsjekao uho. Poslije je patio od epilepsije i depresije. Nesretan, osjećao je da slikanje više nema svrhe, da je na teretu svom bratu, te je izvršio samoubistvo. Bilo mu je 37 godina. Pola godine poslije umro je i njegov voljeni brat.

Samo jednu sliku je prodao dok je bio živ. Koliko su cijene slika rasle najbolje govori podatak da je 19. novembara 1998. godine njegova slika “Autoportret bez brade” prodata za 71, 5 miliona dolara.

Dio iz romana:

(...) Postao je slijepa slikarska mašina koja je izbacivala jedno praskavo platno za drugim, i ne znajući šta radi. Voćnjaci u tom kraju su cvjetali. U njemu se rodila divlja strast da ih sve naslika. Više nije mislio na slikanje, samo je slikao. Svih onih osam godina intenzivnog rada na kraju se izrazio u eksploziji pobjedonosne energije. Ponekad, kad bi počeo da radi u ranu zoru, platno bi bilo dovršeno do podneva. Vratio bi se u grad, popio šoljicu kafe i krenuo ponovo, u drugom smjeru, s novim platnom. (...)

Tuzlarije


Irving Stone (1903 - 1989) američki književnik, pisao je prvo detektivske romane a onda se posvetio pisanju romansiranih biografija velikih umjetnika i poznatih ličnosti.

U nastavku je trailer iz filma Loving Vincent čijih je 65.000 kadrova naslikalo 125 profesinalnih slikara po uzoru na djela velikog mjastora.



Također tu je i insert iz filma Dr. Who, kada Vinsenta povedu u budućnost u kojoj čuje pozitivno mišljenje o sebi.



Sabina Mešić