TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

25.10.2023.
Preporuka za čitanje:
Almin Kaplan ˝Meho˝

U romanu "Meho" Almina Kaplana, opisani su povratnici nakon rata u BiH 1992-1995. godine u mjesto Dubrave, pored Stoca. Svaka kuća sa svojom pričom. Glavni lik je Meho, oženjen, otac dvoje djece, bavi se uzgojom breskvi i paprika. Uz svoje obaveze član je i džematskog odbora. Ta uloga mu ne godi ali inače se za puno toga ne buni. Šuti, puši, razmišlja i sanja o životu u Kanadi.

Tuzlarije


Posebno zanimljiv je način pisanja Almina Kaplana. Približio je narodni jezik hercegovačkog sela, muslimanskog življa. Bez uljepšavanja, ublažavanja, roman Meho je objektivna slika života običnih ljudi nakon rata. Iznenađujuće iskreno, životno napisano.

Dijelovi iz knjige:

(...) U Dubravama se od sve hrane najviše vjerovalo u pečenje. Na svadbama, gdje je to bilo osnovno jelo, svatovi bi i danima poslije komentarisali meso, uglavnom mu nalazeći zamjerke. Ili bi bilo presoljeno, ili prepečeno, ili staro i premasno, ili pak živo i premlado. Samo rijetki su meso hvalili. O mesu bi se pričalo više nego o mladoj i mladoženji. Nadmašili bi ga, kao temu, jedino to ako bi se svatovi na svadbi potukli. (...)

(...) Meho još nije došao do kuće kad ga je nazvao Muriz.
Je li me ono pašče jamljalo u usta? - upita Muriz čim se Meho javio.
Nije, otišo odmah za tobom.
Je li išta više govorio?
Nije, popio kafu, i on i oni momci s njim, pa odoše.
A ona trojica?
Nisu, Murize, nisu ni oni.
On je, bolan, i došo samo kavgu i smrad da zametne. Vidio mi auto pred kafanom, pa svratio. (...)

(...) Šabanu je Munta druga žena, prva mu je umrla domalo pošto se oženio. S Muntom je izrodio tri kćeri, sve tri udate, zadnja, najmlađa, udala se preklani. Od svake imaju po jedno unuče. Najmlađe se rodilo prije mjesec dana. Njih dvije žive od Šabanove penzije. Kažu nisu dobrog zdravlja - Munta se dvaput operisala, a Šabana potrošio logor (...)


Tuzlarije


Almin Kaplan rođen je 1985. u Mostaru. Pored knjiga poezije objavio je i tri knjige proze. Dobitnik je književnih nagrada “Mak Dizdar”, “Ratkovićeve večeri poezije” i “Zija Dizdarević”. Živi u Rivinama kod Stoca.

Sabina Mešić