TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

13.11.2023.
Preporuka za čitanje:
Yakup Kadrija Karaosmanoğlu ˝Kuća pod najam˝

Roman “Kuća pod najam” Yakupa Kadrija Karaosmanoğlu, jedno je od djela u kojima se njegovala lijepa riječ. Pisac uspijeva sve reći, opisati, bez i jedne proste riječi, svaka je na mjestu i sa mjerom.

Tuzlarije


Radnja romana dešava se u vrijeme političkih previranja u Turskoj, stvaranja nove nacije. Sve to nimalo ne zanima starog Naim-efendiju koji živi u velikoj, staroj kući sa kćerkom, zetom i dvoje unučadi. Tri generacije, tri svijeta. Naim-efendija se teško nosi sa novinama, velikim promjenama, ponašanjem omladine. Najviše voli unuku Senihu, lijepu djevojku, punu života, kojoj je život u staroj kući i Turskoj kao okov. Želi više, bolje, slobodnije.

Svaki lik u romanu je za sebe zanimljiv, a posebno opisi osjećanja i stanja kao i tadašnjih dešavanja u svijetu.


Dijelovi iz romana:

(...)I to veče Naim-efendi saznade sve. Ovaj starac doživio je u svom životu tri tragična trenutka. Jedan od njih je bio dan kada mu je majka umrla, drugi dan kada mu je žena umrla, a treći je bio dan kada je saznao za svu strašnu istinu, od koje je strepio već dugo vremena. Istina, nije pokazao ni previše potresenosti, ni previše bola. Ali, kao što je sam rekao, mislio je da mu se svijet srušio na glavu. Rekao je svojoj kćerki, gospođi Sekini: - Kamo sreće da mi je Bog život oduzeo, da nisam doživio ovaj dan, da nisam čuo za ovu nesreću!
Eto, samo tim riječima je pokazao svoju potresenost. Poslije toga utonuo je u dostojanstvo i duboku šutnju i niko nije znao šta je podnio tu noć do zore.

(...) U ove dane Seniha kao da je bila na jednoj tako neukroćenoj životinji koja se propinje. Ali ona je osjećala da je opsjednuta i zatvorena na jednom sasvim uskom prostoru. U duši je osjećala čežnju za ludim kruženjima, za daljinama bez kraja i konca. Htjela je da bježi iz ove kuće čiju je svaku stvar i svaku stranu do najmanjih pojedinosti znala i naučila napamet, iz ove zemlje u kojoj je osjećala da je prosto guši udišući od dana kada se rodila jedan te isti vazduh, da ide u susret nečemu nevidljivom i neočekivanom. Bučni i svijetli gradovi Evrope nju su tajanstveno privlačili sebi.


Tuzlarije


Turski pisac Yakup Kadrija Karaosmanoğlu (1889-1974.) pisao je pjesme, prozu ali je sa romanima postigao najviše. Bio je dobar pisac, publicista i političar. Njegovi stavovi imali su uticaj na Mustafu Kemala Ataturka.


Sabina Mešić