TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

23.01.2019.
Preporuka za čitanje:
Aleksandar Hemon - ˝Kako su nastali ratovi zombija˝

Neki pisci, bez obzira na svoje godine, u svojim djelima ostvaljaju utisak stare ili mlade osobe zbog tema, odnosa prema životu, izraza koje koriste i drugih detalja. Jedan od "mladih" je Aleksandar Hemon. Njegovi likovi su uglavnom mlađi ljudi, koji su na životnoj prekretnici, koji se traže, pokušavaju uklopiti u neko društvo, na početku zrelog života. Dosta samokritike, ironije, humora, a dva grada koja se najćešće spominju su Sarajevo i Chicago.

Tuzlarije


Rodni grad Sarajevo, u Hemonu je bez obzira gdje živio, uvijek su tu neka sjećanja na nekadašnji život u Sarajevu, promjene koje su se desile, poređenje sa američkim gradovima.

Iako se motivi u njegovim knjigama povremeno ponavljaju, nije dosadan, uvijek ima nešto novo, a likovi koji imaju probleme običnih ljudi, koji često imaju više mana nego vrlina, dragi su čitaocu jer se s mnogim situacijama mogu poistovjetiti. Čak šta više, nakon što vide kakve nedaće neke snađu, osjećaju se bolje dok čitaju, sretnije.

Jedna od takvih knjiga je i "Kako su nastali ratovi zombija".

Dijelovi iz knjige:

(...)"U suštini ljubavna priča", reče Bega. "Čovjek iz Sarajeva. Tamo je bio sretan. Bio je mlad, imao bend, imao žena. Došao rat. Sad je izbjeglica. Ode u Njemačku. Tamo sve goli nacista. Radi kao izbacivač u diskoteci, gitaru svira samo sebi za dušu, pije, sjeća se Sarajeva, piše blues pjesme. Dođe 1997. godina, nacisti ga izbace, vraća se u Sarajevo ali ništa više nije isto. Srce mu se slama."

(...)Šta ja jedem?, upitao ju je. Prstom je pokazivala na različite komade i govorila mu njihova imena na bosanskom, a on je uporno pokušavao ponoviti riječi. Bio je to zaludan napor – bosanski je zvučao kao hebrejski koji govori neko s teškom govorom manom – ali je uživao posmatrajući njena usta. Usne koju mogu proizvesti takve zvukove sigurno su vrlo mekane. (...)


Aleksandar Hemon rođen je u Sarajevu 1964.godine, živi u Chicagu.