TUZLARIJE - PREPORUKA ZA �ITANJE

03.03.2019.
Preporuka za čitanje:
Steig Larsson - ˝Muškarci koji mrze žene˝

Knjiga "Muškarci koji mrze žene", koju je napisao Stieg Larsson, žanrovski spada u krimiće ali u napetoj priči toliko je važnih tema koje obrađuje da ne čudi da je prodato više od 32 miliona primjeraka.

Tuzlarije


U pitanju je prva knjiga u trilogiji "Milenium" koju je napisao švedski novinar i pisac Larson koji, nažalost, nije dugo živio (1954. - 2004.) inače bi sigurno bilo još dobrih knjiga istog autora.

Glavni lik Mikael Blomkvist uspješno se bavi istraživačkim novinarstvom ali je nakon reportaže o poznatom industrijalcu optužen za klevetu čime je njegov kredibilitet kao novinara dobro poljuljan. Dobija ponudu da istraži jedan slučaj, a samim tim i da se malo skloni od javnosti. Prihvata bezvoljno ali s vremenom dolazi do novih dokaza gdje cijela priča dobija na dinamičnosti. Jedna od zanimljivijih osoba u knjizi je Lisabeth Salander, a Larsson je tako majstorski sve povezao i na kraju razvezao da se knjiga od 550 strana čita brzo i teško ostavlja.

Uz brojne likove, pozitivne i negativne, tu su i sadisti, zlostavljači, silovatelji i ubice, a svaki dio počinje statističkim podacima.

Prvi dio – 18% žena u Švedskoj bilo je izloženo prijetnji nekog muškarca

Drugi dio – 46% žena u Švedskoj bilo je žrtvom nasilja nekog muškarca

Treći dio – 13% žena u Švedskoj bilo je izloženo grubom seksulanom zlostavljanju izvan seksualnih veza

Četvrti dio – 92% žena u Švedskoj koje su bile izložene seksualnom nasilju nije prijavilo posljednji napad policiji

Dijelovi iz knjige:
(...) Mikael je odjednom postao očajan. Cijeli svoj radni vijek posvetio je razotkrivaju onoga što ljudi pokušavaju sakriti i moral mu nije dopuštao da sudjeluje u zataškavanju (...)

(...) Prvi put u svom životu Lisabeth Salander je osjećala snažnu potrebu da nekoga pita za savjet. Ali problem je bio u tome što bi u tom slučaju bila prisiljena povjeriti se nekome, što je opet značilo da bi bila prisiljena razotkriti se i pričati o svojim tajnama. Kome bi to ispričala? Jednostavno joj nisu dobro išli odnosi s drugim ljudima.(...)


Ova knjiga se dopada i onima koji ne vole krimiće jer ima priču, zanimljive likove, ljubavne veze, različite odnose među ljudima.

Tuzlarije
Stieg Larsson 1954 - 2004


Druga dva dijela su "Djevojka koja se igrala vatrom" i "Kule u zraku". Po ovim knjigama snimani su filmovi, serija Milenium, te urađen strip. Steig Larsson planirao je uraditi deset dijelova ali ga je iznenadna smrt spriječila u tome. Knjige su izdate posthumno.

S.M.